Naslovna > Srbija Danas > Politika > Čepurin: Bolje da se ne vrše pritisci na Srbiju

Čepurin: Bolje da se ne vrše pritisci na Srbiju

BEOGRAD – Ambasador Rusije Aleksandar Čeupurin izjavio je danas da Srbija treba, pre svega, da vodi računa o svojim interesima i poručio da bi bilo bolje da se ne vrše pritisci na Srbiju po pitanju njene spoljne politike i ne zadire u interese srpskog naroda.

“Srbija ima svoju vladu i svog predsednika, koje je izabrao srpski narod i obaveza predsednika je da brani, pre svega, interese Srbije.

Postoji više subjekata u svetu i svaki od njih ima svoje interese, ali je zadatak rukovodstva zemlje, kako mi to razumemo, da se brani interes svoje zemlje odnosno interes naroda, kao i da se promovišu u agendu upravo potrebe srpskog naroda”, rekao je Čepurin na pitanje novinara da prokomentariše da li se na Srbiju vrše pritisci u spoljnoj politici.

Onda bi bolje bilo, kako kaže, da se ne vrši pritisak sa jedne strane, druge, treće i četvrte i da se zadire u interese Srbije i srpskog naroda.

“Sa druge strane, rusko – srpski odnosi imaju neverovatnu dubinu, koja je istorijska, moralna i strateška.

Onda, neki glasovi sa strane neće ništa promeniti.

Rusija i Srbija su kao dva velika voza koja se kreću napred i oni nisu ni protiv koga, nisu usmereni ni protiv koga, već ostaju prijateljske zemlje, koje su sarađivale, sarađuju i koje će sarađivati u budućnosti”, zaključio je Čepurin.

LSV: Čepurin da nas ne brani, NIS da plati višu rudnu rentu

Nema razloga da Srbiju, koja je suverena država, od nekakvih navodnih pritisaka iz inostranstva brani ambasador Rusije Aleksandar Čepurin, poručuje Liga socijaldemokrata Vojvodine, te tvrdi da je pritisak na Srbiju upravo to što čini vladajuća struktura u Rusiji nametanjem zaštitničkog stava prema našoj zemlji.

“Takva izjava je, najblaže rečeno, licemerna i dolazi od čoveka koji je pre deset dana dobio stenogram intervjua premijerke Srbije, čije su ambasada i zemlja u srcu svih ovdašnjih huligana i desničarskih ekstremista, koji za humanitarce u Nišu traži diplomatski status i čija domovina četrnaest godina pruža utočište Mirjani Marković”, navodi Liga u saopštenju dostavljenom medijima.

Dajući za pravo Čepurinu kad kaže da “postoji više subjekata u svetu i da svaki od njih ima svoj interes, ali je zadatak rukovodstva zemlje da brani interes svog naroda i države”, LSV, međutim, upravo zbog toga podseća ambasadora, ali i ministra energetike Aleksandra Antića da, umesto da Rusija plati zakonskih sedam odsto rudne rente, NIS naše energente crpi po renti od svega tri odsto, čime je državu oštetila od 2009. do 2016. za više od 200 miliona dolara.

“Pored toga što uporno i dalje crpi našu naftu i gas uz najnižu rudnu rentu u Evropi, a sedam puta nižu nego u Ruskoj Federaciji, NIS gospodari i sa 78 geotermalnih izvora u Vojvodini”, navodi LSV.

U saopštenju se navodi da zbog svega toga najviše štete trpe pre svega vojvođanske opštine, zbog čega Liga poručuje da je interes države da se to promeni.

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin izjavio je danas da Srbija treba, pre svega, da vodi računa o svojim interesima i poručio da bi bilo bolje da se ne vrše pritisci na Srbiju po pitanju njene spoljne politike i da se ne zadire u interese srpskog naroda.

Odgovarajući na pitanje novinara da li se na Srbiju vrše pritisci u spoljnoj politici, ambasador Rusije je rekao i da nije jasno zašto status humanitarnog centra nije rešen, te ponovio da bi bilo bolje da se ne vrši pritisak sa jedne strane, druge, treće i četvrte i da se zadire u interese Srbije i srpskog naroda.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno