Naslovna > Srbija Danas > Politika > Dačić: Ideja EU je bensedin za naš region

Dačić: Ideja EU je bensedin za naš region

DUBROVNIK – Dolaskom u Dubrovnik, na skup procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, predsednik Aleksandar Vučić i ja smo pokazali da nam je stalo do dobrih odnosa sa Hrvatskom i da je važno definisati koja pitanja su stvar prošlosti, kojim pitanjima treba da se bavimo sada i u budućnosti, izjavio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

“Važno je da se dobar trend u našim odnosima, koji je nastao susretom predsednika Vučića sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, njenim dolaskom na inauguraciju i dolaskom predsednika Vučića u Dubrovnik, da taj trend bude nastavljen i da to iskoristimo za budućnost naših odnosa sa Hrvatskom”, rekao je Dačić.

On je naveo da je danas na uvodnom panelu Dubrovačkog foruma istakao nekoliko pitanja.

“To je da treba svi zajedno da budemo spremni na to da tražimo zajedničke interese u regionu, da ne treba u svakoj ideji tražiti neke skrivene namere pa da se onda plaše toga da je ovo neka zamena za EU ili formiranje neke nove države, već treba da tražimo zajedničke interese – kakav interes ima ovaj region u odnosu na Brisel, Vašington, Moskvu ili neke druge regionalne ili svetske sile”, kazao je Dačić.

Takođe je naglasio važnost postojanja sastanka koji bi se bavio trilateralnim odnosima između Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

“Važno je i dobro je da postoji što više ovakvih sastanaka, da postoji dijalog i da se ostavlja što manje prostora za krizne i incidentne situacije”, zaključio je šef srpske diplomatije.

Ideja EU je bensedin za naš region

Ideja EU je bensedin u odnosu na tenzije koje postoje na Zapadnom Balkanu i ne samo u Zapadnom Balkanu, već u celom regionu, izjavio je Dačić.

On je naglasio da je važno da postoji dijalog između učesnika ovog procesa, zemalja u ovom regionu, da se traži zajednički pogled na budućnost i da u svemu tome imamo u vidu da EU jeste najpopularnija na Balkanu.

“Svuda se polako preispituje uloga i način funkcionisanja EU. Na Balkanu je taj nivo poverenja i želje da se uđe u EU i dalje veoma visok. Zašto? Govorio sam u Hrvatskoj da se kod nas lek koji se najviše pije za smirenje bensedin. Ideja EU je bensedin u odnosu na tenzije koje postoje na Zapadnom Balkanu i ne samo u Zapadnom Balkanu, već u celom regionu”, kazao je Dačić.

“Ja još nisam sreo pripadnike naroda koji se toliko stide što su iz jednog dela Evrope, kao što smo to mi koji smo sa Balkana. Ja naprotiv to kažem sa ponosom, ne mislim da su bolji od nas, mislim da su oni izazvali sve te ratove koji su postojali na Balkanu”, naveo je Dačić.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno