Naslovna > Srbija Danas > Politika > Dačić: Kosovo neće ući u Unesko zahvaljujući prijateljima

Dačić: Kosovo neće ući u Unesko zahvaljujući prijateljima

BEOGRAD – Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Kosovo neće nikada ući u Unesko zahvaljujući prijateljima Srbije.

On je otvarajući 18. kongres Međunarodne federacije za izučavanje Latinske Amerike i Kariba (FIEALC) na Univerzitetu Džon Nezbit pomenuo samo neke od velikih zemalja Latinske Amerike koje nisu priznale Kosovo. Među njima su Meksiko, Nikaragva, Gvatemala, Kuba Jamajka, Venecuela, Ekvador, Bolivija, Paragvaj, Čile, Argentina, Brazil, Urugvaj, Trinidad, Barbados, naveo je Dačić.

“To sam sve naučio vežbajući za Unesko. Kosovo neće nikada ući u Unesko, zbog naših prijatelja”, istakao je on.

Dačić je rekao i da je cilj da se ukinu vize sa svim zemljama Latinske Amerike, dodajući da i sada sa najvećim brojem zemalja imamo sistem slobodnog kretanja bez viza.

On je rekao i da je Srbija zainteresovana za jačanje ekonomske saradnje koja zaostaje za realnim mogućnostima, a pre svega za povećanje obima i uravnoteženje trgovinske razmene (u 2016. godini izvoz Srbije u zemlje Latinske Amerike i Kariba iznosio je 31,2 miliona USD a uvoz 201,05 miliona USD).

On je dodao da je cilj Srbije da kreiranjem povoljnog ambijenta, kao i korišćenjem postojećih ugovornih okvira i otvaranjem novih, poboljša ekonomsku saradnju i privuče investicije zemalja Latinske Amerike.

Zahvalio je i Univerzitetu Džon Nezbit što je organizovao ovaj kongres jer je to u državnom i nacionalnom interesu.

Ukazujući da je ovo prvi svetski kongres u oblasti Latinoameričkih studija u našem regionu, čime se Beograd ponosno pridružio Antaliji, Moskvi, Rimu, Tel Avivu i Parizu, Dačić je naveo da je reč o skupu od posebne akademske važnosti.

Dačić je rekao da Srbija tradicionalno pridaje veliki značaj razvoju odnosa sa državama regiona Latinske Amerike i Kariba, kojima je poseban pečat dala saradnja iz perioda Pokreta nestvrstanih zemalja, a što predstavlja komplementarnu dimenziju spoljnopolitičkog angažmana, u kojem je ostvarivanje punopravnog članstva u EU osnovni prioritet.

“Zajedničko zalaganje za odbranu fundamentalnih principa međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija, uz odlučnu posvećenost dijalogu kao osnovnom načinu za prevazilaženje svih otvorenih pitanja, čine naše odnose komplementarnim, dodatno osnaženim i obogaćenim suštinskim razumevanjem, istakao je Dačić.

Napomenuo je da je Srbija akreditovala svog ambasadora pri Zajednici karipskih država u januaru ove godine.

“Uz unapređenje ugovornog okvira bilateralne saradnje kroz skoro okončanje pregovora u cilju zaključivanja sporazuma u proceduri, spremni smo da se u narednom periodu fokusiramo na definisanje konkretnih projekata u oblasti poljoprivrede, energetike, vojno-ekonomskoj sferi, infrastrukturi, koji bi u kasnijoj fazi mogli da rezultiraju i intenzivnijom ekonomskom saradnjom”, rekao je Dačić.

“Ne odlučuje država o obeležavanju Ilindena”

Povodom zahteva makedonskih vlasti da se dozvoli delegaciji iz Skoplja da godišnjicu najvećeg makedonskog praznika – Ilindena, obeleži u manastiru Prohor Pčinjski, na teritoriji Srbije, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da ne može država da odlučuje o tome.

“Nema to veze sa državom, to je manastir. Ne može država da odlučuje o tome. Oni se svake godine obraćaju nama, mi to pošaljemo crkvi, crkva sa njima komunicira, a vi znate kakvi su odnosi što se toga tiče. Tu nema nikakve dileme”, rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

Odgovarajući na pitanje o odnosima sa Makedonijom i da su možda neke njegove izjave uticale na pogoršanje tih odnosa, Dačić je podsetio da je, kada je govorio o toj zemlji, rekao da smo priznali Makedoniju pod ustavnim imenom, a da su oni kasnije priznali Kosovo i glasali za Kosovo u UNESKO.

“Kako sam ja narušio odnose što sam to rekao? Ja sam se sa njima razjasnio. Kako oni prema nama, tako mi prema njima i tačka. I ne samo sa njima, nego i sa svima drugima”, rekao je Dačić.

Šef diplomatije istakao je da Srbija ima želju za poboljšanje odnosa sa Makedonijom i da je mnogo uradila na tome.

“Mi smo uložili u odnose sa Makedonijom. Oni su uvek glasali protiv naših interesa. Ne mogu sada da kažem bravo. Ljuti smo”, rekao je Dačić.

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je nedavno u Sarajevu da od vlasti Srbije još nije stigao odgovor na zahtev makedonskih vlasti da se dozvoli makedonskoj delegaciji da godišnjicu najvećeg makedonskog praznika – Ilindena, proslavi u Prohoru Pčinjskom, na teritoriji Srbije.

“Nadam se da ćemo dobiti odobrenje, ali ako ga i ne dobijemo, nećemo se naljutiti”, rekao je Zaev.

O unutrašnjem dijalogu o Kosovu

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić kaže da je dobro što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao i na unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji, ali dodaje da sada predstavnici opozicije koji iznose stalne kritike i primedbe imaju priliku da kažu šta misle.

Dačić je rekao da je važno da se traži održivo rešenje, jer su se, primećuje, vremena promenila, ali smatra i da je teško u tom dijalogu postići konsenzus, već da pre svega treba pokušati da se o tome razgovara.

Kako je rekao, taj problem postoji i često se zloupotrebljava u političke svrhe, a u tome se najčešće dogodi da se suoče “dve vrste fikcije”.

Jedna je, kaže, priča u rangu mitova, a druga – ma sve smo izgubili, dajte da dignemo ruke.

Ponovio je da je važno tražiti održivo rešenje i da su se vremena i međunarodni odnosi promenili, da Srbija ne može sama i da su joj potrebni prijatelji.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno