Naslovna > Srbija Danas > Politika > Dačić: Vlada će se izjasniti o ruskom centru u Nišu

Dačić: Vlada će se izjasniti o ruskom centru u Nišu

ALEKSINAC – Ivica Dačić rekao je danas da će Vlada Srbije u narednom periodu raspravljati o davanja diplomatskog statusa pripadnicima Ruskog humanitarnog centra u Nišu, uz opasku da je ta tema veoma ispolitizovana.

“Ta tema je dosta ispolitizovana i dovedena do tog nivoa, do mnogo višeg značaja nego što jeste”, rekao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara pred sednicu GO SPS, čiji je predsednik.

Prema rečima Dačića, u ovom slučaju treba voditi računa o stavovima raznih zemalja o tom pitanju (diplomatskom statusu za RHC) ali i o našim nacionalnim interesima.

“O tome će se izjasniti Vlada Srbije u narednom periodu”, rekao je Dačić.

Srbija ne menja svoju politiku prema EU, NATO i RF

Evropski put Srbije ničim se ne suprotstavlja njenim prijateljskim odnosima sa drugim zemljama, rekao je Dačić upitan da komentariše poziciju Srbije u odnosu na EU, NATO i Rusku Federaciju.

On je takođe podsetio da se sprska politika o tim pitanjima nije menjala.

“Mi jesmo opredeljeni za evropski put, jer smatramo da je to u najboljem interesu građana Srbije. Sa druge strane mi imamo i svoje druge strateške ciljeve i prioritete, kao što je očuvanje našeg suvereniteta i integriteta, kao što je princip vojne neutralnosti i naše zalaganje za unapređenje odnosa sa tradicionalnim prijateljima kao što su Rusija i Kina i niz drugih zemalja”, naveo je Dačić.

On je pored Rusije i Kine istakao prijateljske odnose sa Indijom, brojim afričkim i latinoameričkim zemljama koje nas, kako je napomenuo, podržavaju kada je reč o našem teritorijalnom suverenitetu i integritetu, odnosno o jednostrano proglašenoj neutralnosti Kosova i Metohije.

“Predsednik Aleksandar Vučić se nalazi u značajnoj poseti SAD i već je rekao da će izneti naše stanovište koje predstavlja ruku pruženu za saradnju svima, koja podrazumeva partnerstvo. Mi u skladu sa tim nemamo razloga da menjamo naše stavove”, rekao je Dačić.

Zajedno sa SNS da udarimo temelje za bolju Srbiju

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić danas je na obeležavanju 27 godina postojanja i rada SPS i da je njen glavni cilj efikasna partijska organizacija koja može da odgovori svim političkim i drugim izazovima sa kojima se suočavaju partije u 21. veku.

Dačić je novinarima pred svečanu sednicu Glavnog odbora SPS u Aleksincu rekao da je SPS partija dugog trajanja, zasnovana na konceptu moderne socijal-demokratije koja se danas zalaže za društvo koje će biti zasnovano na principima slobode, jednakosti, solidarnosti, ravnopravnosti, demokratije i pravde.”U tom smislu se pripremamo za nove političke izazove i cilj nam je da svi naši ljudi koji se nalaze na različitim nivoima vlasti predano rade svoj posao i da mu budu posvećeni i da naravno zajedno sa Srpskom naprednom strankom probamo da udarimo temelje za jednu novu Srbiju koja će garantovati bolji život za sve građane Srbije” rekao je Dačić.

Kako je rekao za SPS nema odmora, a prva sledeća politička aktivnost je, kako je rekao, gradski izbori u Beogradu.

“Ali, nezavisno od tih izbora, svi naši ministri u vladi će biti posvećeni svom poslu svakog dana” naveo je lider socijalista.

On je dodao da se svi zajedno trude da koraci kojima Srbija ide budu “veliki koraci” kako bi se nadoknadilo sve ono što je Srbija u proteklim decenijama propustila.

“Uloga SPS u novoj vladi je značajnija i ja se zahvaljujem Aleksandru Vučiću na toj poziciji jer mi nismo trgovali svojom pozicijom i značajem i nismo podržali Vučića da bismo time nešto politički ućarili” podvukao je Dačić.

“Od nas zavisi kakav ćemo uspeh imati i da li ćemo uspeti da opravdamo poverenje” upozorio je Dačić.

Kako je ocenio preko predsedničkih izbora unapređeno je međusobno poverenje zajedništvo i saradnja sa SNS i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem što nam, navodi, otvara “dugoročno mišljenje o dugoročnoj saradnji i u narednom periodu i kako su oni sami rekli i nama je cilj jačanje strateškog partnerstva sa SNS i Aleksandrom Vučićem”.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno