Naslovna > Regioni > Republika Srpska > Dodik: “Kadija te tuži, kadija ti sudi”

Dodik: “Kadija te tuži, kadija ti sudi”

BANJA LUKA – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da su pravosudne institucije na nivou BiH pod snažnim političkim uticajem iz Sarajeva i stranaca i u kontinuitetu pokazuju loše namere, što je “nepodnošljiva situacija kojom se pokušava održati privid stalnog progona i pod paskom držati rukovodstvo RS”.

On je u razgovoru za Radio Republike Srpske, a povodom najave Tužilaštva BiH da će uložiti žalbu na odbacivanje optužnice protiv članova Komisije za referendum o Danu Republike Srpske, kazao da su pravosudne institucije na nivou BiH, pre svega, pod uticajem nekih zapadnih ambasada, predvođenih starom američkom administracijom, prenosi Klix.ba.

“Oni su se upuštali u to da imenuju sudije, predsednike sudova, članove Visokog sudskog i tužilačkog veća BiH, da određuju ko će biti tužioci. I kada sve to završe onda odlučuju da li neki proces treba ići u pravosudnu obradu i koji će tužilac to da radi”, rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, kada je bilo vidljivo da on neće biti procesuiran zbog referenduma, onda se otvorila situacija u vezi sa “nekim verbalnim deliktom”.

“Ljudi iz Sarajeva koji su zadojeni starom tradicijom muslimana na ovim prostorima deluju po sistemu ‘kadija te tuži, kadija ti sudi’. Još ako si prema njihovoj terminologiji ‘Vlah’, onda si najbolji za osudu”, ističe Dodik.

On je dodao da je evidentan politički uticaj iz Sarajeva na pravosuđe , gde je predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić u Sudu i Tužilaštvu BiH, Agenciji za istrage i zaštitu BiH i policiji “okupio najbliže rođake kojima se ne može suprotstaviti niko ni u Sarajevu, što se viđelo u slučaju lidera Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića”.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno