Naslovna > Izbor Urednika > Drecun: Očekujem veliku optužnicu protiv “dreničke grupe”

Drecun: Očekujem veliku optužnicu protiv “dreničke grupe”

BEOGRAD, PRIŠTINA – Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da očekuje veliku optužnicu za ratne zločine nad Srbima, na kojoj bi se našli najodgovorniji pripadnici OVK.

On je u intervjuu za današnji “Srpski Telegraf” izjavio da Sud za ratne zločine koje je počinio OVK, radi na osnovu izveštaja Dika Martija, te da očekuje veliku optužnicu, na kojoj bi mogli da se nađu “najodgovorniji iz ‘dreničke kriminalne grupe’ Hašim Tači, Agim Čeku, Sulejman Selimi, Kadri Veseli, Džavid Haliti, a tu je i Haradinajev klan, Fatmir Ljimaj i drugi”.

Drecun je naveo da će se tek videti koje će sve zločine tretirati ovo tužilaštvo i za koje će zločine pronaći odgovarajuće dokaze, a da od specijalizovanog tužilaštva zavisi kada će optužnice biti podignute.

“Sada nema formalnih prepreka za podizanje optužnice, a kada će biti podignute, zavisi da li je specijalizovano tužilaštvo formiralo čvrste predmete, da li ima jake dokaze i svedoke”, istakao je on.

Drecun je naveo da imunitet za ratne zločine ne postoji, ali je dodao da kada je reč o Haradinaju i pitanju da li može da izbegne pravdi može doći do određene vrste političkog imuniteta.

“Ono što može da nas zabrinjava jeste da može doći do neke vrste političkog imuniteta. Ako bi ova ratna koalicija Tači, Ljimaj, Haradinaj formirala izvršnu vlast, postojala bi mogućnost da neka moćna država izvrši pritisak da se ova imena ne nađu na optužnici pod izgovorom da će biti obezglavljene sve institucije i da bi moglo doći do haosa”, podvukao je on.

Drecun je takođe istakao i da je predmet istrage o trgovini organima takođe u okviru izveštaja Dika Martija i naveo da od prikupljenih dokaza zavisi i podizanje optužnica protiv zločina iz žute kuće.

“Videćemo koliko je dokaza prikupilo ovo specijalizovano tužilaštvo. Ako nemaju dokaze, ili neće ići na podizanje tih optužnica, ili će im biti oborive.”

On je naglasio da je ovo međunarodna prilika da se procesuiraju odgovorni iz OVK koji su činili zločine, a “koliko će pravda biti efikasna, ostaje da se vidi.”

Na pitanje da li su Albanci spremni da priznaju zločine, on je rekao da oni još žive u lažnoj slici da je njihova borba bila “čista”.

“Albanci još uvek žive u lažnoj slici da je borba bila čista. A to dokazuje i nespremnost najvećeg dela kosovskog društva da se suoči i prizna odgovornost za zločine koje je OVK počinila i to ne samo nad Srbima nego i nad Romima, a možda i nad samim Albancima”, zaključio je Drecun.

Zahtev za privođenje boraca OVK

Italijanski tužilac iz misije EULEKS je podneo zahtev za privođenje grupe bivših boraca Oslobodilačke vojske Kosova zbog izazivanja nemira i ubistava u martu 2004. godine, piše danas prištinski portal Kallxo.

Tužilac u obrazloženju zahteva, napisanog na 41 strani, tvrdi da je ta grupa formirana krajem 2000. godine sa namerom da počnu tajni rat radi preuzimanja cele teritorije Kosova naseljene Albancima.

Tu grupu su vodili komandanti OVK koji su u vreme njenog formiranja bili na visokim političkim funkcijama, kaže se u obrazloženju.

Odalović: Dokazi su tu, nadamo se kažnjavanju zločinaca

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović veruje da će Specijalni sud za ratne zločine tzv. OVK u Hagu dati odgovore bar na neka pitanja u vezi sa počinjenim zločinioma na KiM, da će izvršioci biti kažnjeni, a žrtve i njihove porodice dobiti satisfakciju i mir.

Govoreći o tim zločinima, Odalović je izdvojio tri, kako je rekao, teška koja su počinili pripadnici OVK na teritoriji KiM – rudarima koji su krajem juna 1998. kidnapovani na površinskom kopu Belaćevac, napadu na civile iz okoline Orahovca iste godine i ubistvu žetelaca 1999. godine u Starom Gackom.

Upozorio je da dok god su počinioci tih zločina na slobodi i na javnim funkcijama s “ambicijama da sutra budu predsednici država i vlada izmišljenih teritorija”, to govori da problem nije rešen.

“To su pogrešni idoli, pogrešni profili ljudi, koji ne smeju da ne budu sankcionisani”, poručio je Odalović.

Osvrnuvši se na rezultate vanrednih parlamentarnih izbora na KiM od 11. juna, posebno na koaliciju proisteklu iz rata okupljenu oko Tačijeve Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, koja je osvojila i najviše glasova građana, Odalović je ocenio da to što su oni još na slobodi je osledica globanog ćutanja i izbegavanja da se procesiraju oni koji su zločine izvesno počinili.

Kazao je i da treba imati na umu da je od 1990. godine stiglo 27 novih mladih generacija na KiM koje su odrasle na “mitovima i epopejama” koje je gradila OVK, a koji danas imaju pravo glasa.

Ukazao je da nisu samo liste Tačijeve DPK ili Haradinajeve ABK ekstremne u svojim stavovima i zahtevima, već su to i druge, kao što je Demokratski savez Kosova odlazećeg premijera Ise Msutafe, pa i pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.

“To je zabrinjavajuće jer od te tri liste, koje su osvojile najveći broj glasova među kosovskim Albancima, dve moraju da nađu zajednički jezik. Pred Srpskom listom je poseban teret i izazov da, ako im bude ponuđeno, sa takvim ljudima uđu u vlast”, kazao je Odalović.

Nije isključio mogućnost da su vanredni parlamentarni izbori na KiM raspisani upravo da bi pojedinci ušli u vlast i na taj način izbegli podizanje optužnica pred Specijanim sudom.

“Poruke koje stižu od pojedinih lidera i veterana OVK prema tom sudu i optužnicama, koje će se očekuju, su negativne. Vodi se jedna kampanja, sve se radi da se stvori pritisak i utisak da se, ako se bilo šta krupnije desi, to neće ostaviti ravnodušne kosovske Albance”, rekao je Odalović.

On, ipak, smatra da Srbi ne treba toga da se boje.

“Ono što Sud mora da uradi, što verujem da je tužilaštvo uradilo u dovoljnoj meri jeste da prikupi dovoljno dokaza da može da podigne prve optužnice. Dokazi su tu i nema mnogo nepoznanica…”, rekao je Odalović.

Odalović ne veruje da će optužnica biti podignuta protiv Aljbina Kurtija, osnivača pokreta Samoopredeljenje, jer je on “nešto drugo”, lider koji je proistekao još iz studentskog pokreta i bez te neke ratne prošlosti.

Nije, kaže, problem u dokazima za zločine koje su sprski državni organi predstavili, već je problem to što nije i ne postoji podrška i razumevanje međunardnih organizacija i međunarodnih sudova za izručenje pojedinaca koji su nesporno počinili zločine.

Podsetio je i na likvidaciju svedoka koji su trebalo da svedoče u Hagu protiv, na primer Haradinaja, i dodao da je gotvo neverovatno da za to niko nije odgovarao, kao i da je, kako je rekao, strašno to što ti procesi nisu okončani zato što su svedoci ubijeni ili nestali.

“Ta opasnost lebdi i sada, kosovsko društvo je zatvoreno, nije lako naći svedoke među njima”, upozorio je Odalović.

On je zaključio da će biti dobro da se jednom zauvek zatvori ta priža, a ukoliko se to ne dogodi pitanje budućnosti odnosa Beograda i Prištine ostaće zauvek otvoreno.

“Neće postojati poverenje u one za koje postoje dokazi i svedoci da su počinili zločine, a koji se slobodno šetaju”, naveo je Odalović.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno