Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > Elektromobili budućnost i u Srbiji?

Elektromobili budućnost i u Srbiji?

NOVI SAD – Prvi uređaj za punjenje električnih automobila u Srbiji počeo je da radi na naplatnoj stanici “Preševo”, na granici sa Makedonijom. To je prvi od pet punktova na kojima će vozači električnih četvorotočkaša moći da dopune svoje vozilo. Izgradnja stanica za punjače samo je jedan od koraka prilagođavanja naše zemlje sve brže rastućem tržištu elektromobila.

U većini zemalja Evropske unije doneta je odluka o zabrani prodaje automobila na dizel i benzin od 2025. godine, podseća šef projekta proizvodnje električnih automobila u Srbiji Slavko Vujović. U tom smislu napominje da su električni automobili, za sada, jedina alternativa.

“Već je odlučeno – od 2025. samo električni automobili. Ako to ne shvatimo, nećemo moći uopšte da se odvezemo van naših granica. Tranzit će nas obići, a postojeća proizvodnja neće imati tržište.”

“Najmoćnije svetske kompanije, proizvođači elektičnih vozila su objavili realizaciju projekta koji podrazumeva izgradnju brzih stanica na ključnim evropskim koridorima, na kojima će do 2020. biti izgrađeno 1.500 novih stanica”, kaže predsednik Nacionalne asocijacije električnih vozila Ivan Vulović.

Prvi korak na tom putu je izgradnja infrastrukture, a takva investicija doprineće i privrednom razvoju zemlje, kaže potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić.

“Izgradnja ovih stanica uticaće na podizanje svekukupnih kapaciteta u našoj državi, podstaći će, pre svega, mali i srednji biznis.”

Stručnjaci napominju da je za masovniju upotrebu elektromobila u Srbiji potrebno prilagoditi električnu mrežu, doneti nova zakonska rešenja. Istovremeno ukazuju da nedostaju stimulacije za kupovinu tih ekoloških vozila.

Narednih dana se očekuje postavljanje ostala četiri elektropunjača i to na granici sa Hrvatskom, Bugarskom i Mađarskom, kao i na naplatnoj stanici Bubanj Potok.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno