Naslovna > Regioni > Kosovo > Euleksova istraga baca novo svetlo na martovski pogrom 2004. godine

Euleksova istraga baca novo svetlo na martovski pogrom 2004. godine

Euleksov tužilac Danilo Kačareli označio grupu bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova kao „ključne organizatore“ martovskog pogroma 2004. godine, piše prištinski portal „Kalzo“. Organizatori, prema tom dokumentu, imali podršku najviših struktura OVK.

Tužilac u obrazloženju zahteva za hapšenje pripadnika te grupe, koji je napisan na 41 strani, tvrdi da je formirana krajem 2000. godine sa namerom da „počne tajni rat radi preuzimanja cele teritorije Kosova naseljene Albancima“.

Euleks je, kao organizatore nasilja, naveo Bedrija Krasnićija, Aljbana Dizdarija, Bajrama Kičmarija i Faika Krasnićija, navodeći da su oni „dobijali naređenja od visoko rangiranih komandanata OVK, koji su u međuvremenu, zauzeli važne političke položaje“.

„Sledeći ta naređenja, oni su bili uključeni u nekoliko ubistava, terorističkih napada, zaseda, otmica i ostalih ozbiljnih nedela“, navodi se u izveštaju. „Oni su bili ključni igrači u organizovanju i sprovođenju nereda od 17. do 19. marta.“

Međunarodne misije su, posle martovskog pogroma 2004. godine, u nekoliko navrata menjale mišljenje o seriji incidenata u kojima je ubijeno dvadesetak osoba, prognano oko 4.000 Srba i uništen veliki broj verskih objekata.

U prvom navratu, tadašnji komandant Južnog krila NATO-a, Gregori Džonson je nerede ocenio kao organizovane, da bi čelnici međunarodnih misija, kasnije, u velikoj meri reterirali, navodeći da je martovski pogrom bila „spontana reakcija“.

Istraga italijanskog istražitelja Danila Kačarelija došla je do dokaza da je ta grupa imala na raspolaganju desetine kalašnjikova, ručnih granata, mitraljeze kalibra 12,7 milimetara, što je dopremljeno iz Albanije za „slučaj da stvari krenu naopako“.

U dokumentu se, takođe, navodi da je ta grupa posle martovskih događaja „naglo izgubila podršku iz političkih krugova, posebno u zoni Dukađin“.

Dukađin je albanski naaziv za Metohiju, kojom od kraja rata na Kosovu apsolutnu vlast ima porodica lokalnog komandanta OVK u tom kraju Ramuša Haradinaja.

Neke od osoba koje je italijanski tužilac naveo kao organizatore nasilja na Kosovu, već su bile hapšene, ali su puštene posle političkih intervencija iz inostranstva.

Ovaj dokument objavljen je nekoliko dana pošto je grupa Albanaca uhapšena zbog ubistva dvojice pripadnika Unmikove policije 23. marta 2004. godine nedaleko od Podujeva.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno