Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > Goša: Postignut sporazum o prekidu štrajka?

Goša: Postignut sporazum o prekidu štrajka?

BEOGRAD – Štrajkački odbor FSSV “Goša” sutra treba da se izjasni o Preporuci koju je danas usaglasio Odbor za mirenje u Republičkoj agenciji za mirno rešavanje radnih sporova, i da u slučaju prihvatanja, radnici Goše prekinu štrajk i normaliziju rad.

Preporuka, koju su usaglasili predstavnici poslovodstva, štrajkači i miritelj Agencije, predviđa da se zaposlenima odmah po prodaji teretnih vagona ili obrtnih postolja na ime dela neisplaćenih zarada jednokratno isplati najmanje 65.000 dinara.

Takođe, da se ostatak neisplaćenih zarada za 2015, 2016. i 2017. godinu isplati u 16 mesečnih rata počev od 1. septembra ove godine, ali i da se u arbitražnom postupku pred Agencijom utvrdi iznos tih zarada u skladu sa nadležnostima Agencije, koja odlučuje o minimalnim zarada.

Preporuka predviđa i da se u saradnji sa nadležnim organima izvrše obavezne uplate za penzijsko, invalidsko i socijalno i zdravstveno osiguranje, zatim pripadajućeg iznosa doprinosa, kao i osiguranje za slučaj privremene nezaposlenosti za period za koji im nije pokriven, u skladu sa zakonom.

Nakon usvajanja ove preporuke, radnici bi bili obavezni da normalizuju rad i prestanu sa štrajkom u kojem su već četiri meseca.

Usvajanjem preporuke sporazum o okončanju postupka pred Agencijom, koji su zajedno inicirali zaposleni i uprava Goše, će biti potpisan u roku od nedelju dana.

Poslovodstvo Goše sutra treba da se sastane sa predstavnicima Železare “Hestil” iz Smedereva, nakon čega će se znati da li će sredstva za namirenje obaveza biti obezbeđena.

Postupak pred Agencijom se nastavlja do konačnog rešenja svih spornih pitanja.

Knežević: Želimo da pomognemo, ali zavisi od dogovora u Goši

Ministar privrede Goran Knežević izjavio je danas da je Srbija veoma zainteresovana da se radnici u Goši vrate na posao i nastavi proizvodnja, ali da država jedino može da pomogne reprogramom postojećih dugova te fabrike i da sve zavisi od dogovora njenih zaposlenih i vlasnika.

Knežević je, u izjavi medijima posle današnjeg sastanka, dodao i da nije bilo kontakata vlasnika sa predstavnicima Vlade Srbije

“Nažalost nisu nikada kontaktirali s vladom. Mi smo više puta to pokušavali, a prošlog puta smo na sastanku od direktora tražili kontakte, pošto ih on ima sa vlasnicima. Tražili smo adrese i nismo ih dobili. Imamo obećanje da će to biti danas”, rekao je Knežević.

Kako je Knežević objasnio, Goša duguje oko 512 miliona dinara za poreze i doprinose.

“Mi ne bismo otpisivali dug, nego bismo, u skladu sa zakonom, mogli da napravimo reprogram obaveza prema Fondu za razvoj i Poreskoj upravi. Takav zaključak bih predložio vladi i to tek u slučaju da Goša počne da radi, da se radnici vrate na posao i ako imamo garancije da mogu da isporuče robu dobavljačima”, poručio je Knežević.

Kako je dodao, postoji realna perspektiva za Gošu, poput čarter aranžmana sa Iranom ili eventualne saradnje sa smederevskom Železarom.

“Goša je dobar brend, ali sve zavisi od toga da li će oni (radnici i vlasnici) da se dogovore. Oni moraju da ispunjavaju svoje obaveze, i tek onda će država ući u reprogram potraživanja”, rekao je Knežević.

Sutra informacije o dogovoru radnika i direktora kompanije

Ministar je rekao da bi sutra trebalo da budu poznate informacije o eventualnom dogovoru radnika i direktora kompanije.

Ukoliko budu mogli da stupe u kontakt sa vlasnicima, predstavnici Ministarstva uputiće im dopis današnjeg sastanka.

“Navešćemo im perspektive Goše i obaveze koje imaju prema zaposlenima i Srbiji, pa ćemo da vidimo kako će reagovati”, rekao je Knežević.

Knežević je rekao da osim toga država više ništa ne može da učini, i podsetio da je monitoring nad kompanijom završen 2009. godine.

“Tadašnji vlasnik ispunio je sve obaveze, i više od toga. Zaposlio je više od 300 ljudi nego što je bilo predviđeno ugovorom. Napravio je investiciju više od dva miliona nego što je predviđeno ugovorom. I tada su izašli iz monitoringa države”, objasnio je Knežević.

Sada sve zavisi od generalnog direktora

Predsednik Štrajkačkog odbora radnika Fabrike šinskih vozila Goša Milan Vujičić rekao je danas, posle sastanka sa ministrom privrede Goranom Kneževićem, da je ponuda Vlade izuzetno korektna za radnike, a da sada sve zavisi od generalnog direktora fabrike u vezi novca koji treba da se isplati zaposlenima.

Vujičić je, novinarima, kazao da je došlo do velikih pomaka nakon sastanka predstavnika radnika, rukovodstva fabrike i ministra Kneževića.

“Ono što je država mogla da odradi ona je uradila. Imamo vagone za Hestil Smederevo koje smo ponudili Železari da otkupe. Sutra će doći da vide kakvi su. Oni hoće da kupe određen broj vagona”, objasnio je on.

Vujičić je kazao da, kada je reč o SDPR-u, nakon razgovora sa ministrom, doneta odluka da ponovo rade sa Gošom.

“Ako vagone uspemo da prodamo Irancima, preko SDPR-a, završili smo veliki posao”, uveren je on.

Vujičić ističe da ostaje samo da se postigne dogovor sa generalnim direktorom, o tome kolika će biti finansijska injekcija koji bi njegov pretpostavljeni mogao da da, da bi fabrika mogla da krene sa radom.

“Sve zavisi od finansijske injekcije, sve ostalo smo dogovorili. Čak i oko reprograma dugovanja za socijalno i penzijsko. Ako se obistini sve, biće to povoljno za našu firmu”, kaže on.

Vujičić je objasnio da u Goši postoji 11 vagona, koji su sačuvani, i da će iz Železare doći da ih pogledaju i kupe koliko im treba, ali i da postignu dogovor o daljoj saradnji.

“Iz ovog dogovora sa Kneževićem možemo da prekinemo štrajk, ali ta odluka zavisi i od toga koliko će generalni direktor ponuditi da se plati novca radnicima. Ponuda ispred Vlade izuzetno je korektna za nas radnike Goše”, podvukao je on.

Rekao je da štrajkački odbor do sada nije donosio nijednu odluku bez razgovora sa radnicima, i da će to uraditi i ovaj put.

“Nadam se kompromisu sa rukovodstvom”, zaključio je Vujičić.

Radnici Goše četiri meseca u štrajku

Četiri člana Štrajkačkog odbora Goše su u subotu zamrzli štrajk glađu. Takođe, Štrajkački odbor je odlučio da ne blokira pružni prelaz u Smederevskoj Palanci dok traju pregovori.

Radnici Goše su već gotovo četiri meseca u štrajku zbog neisplaćenih zarada, a traže i uplatu poreza i doprinosa, kao i povezivanje staža.

U Goši ima 260 štrajkača, od ukupno oko 350 radnika.

Glavni zahtev Štrajkačkog odbora je da se radnicima daju neisplaćene zarade od maja 2015.

U proseku se po radniku duguje oko 600.000 dinara.

Na sastancima se razgovara i o reprogramu duga državi od 512 miliona dinara, za doprinose. U proseku se po radniku duguje oko 600.000 dinara.

“Gošu” je privatizovala 2007. godine slovačka firma ŽOS Trnava, a sadašnji vlasnik je Lisnart holdings limited sa Kipra.

Radnici sumnjaju da je u reč o istom vlasniku, koji je preprodao Gošu jednom od svojih preduzeća.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno