Naslovna > Regioni > Beograd > Grad Beograd zaradio tri milijarde, porodiljama pomoć od 10.000 dinara

Grad Beograd zaradio tri milijarde, porodiljama pomoć od 10.000 dinara

REBALANSOM budžeta, koji je u četvrtak usvojila Skupština grada, kasa prestonice “teža” je za tri milijarde dinara. Višak novca raspoređen je na socijalna davanja, investicije, asfaltiranje ulica, a deo kolača pripašće i skoro svim beogradskim opštinama. Parlament je većinom glasova usvojio i četvorogodišnju strategiju razvoja Beograda.

Od petka sve porodilje sa prebivalištem u Beogradu dobiće po 10.000 dinara. A ovu odluku, pored odbornika iz vladajauće koalicije, podržali su i predstavnici opozicije. U istom setu odlučeno je i da se izgrade dva dnevna boravka za decu sa smetnjama u razvoju i dva kluba za penzionere.

Obrazlažući rebalans, gradonačelnik Mali je ukazao da je 1,3 milijarde dinara predviđeno za dečju zaštitu i obrazovanje, od čega pola za refundaciju troškova boravka dece u privatnim vrtićima, a drugi deo za sređivanje škola.

– Subvencije u iznosu 30 miliona dinara dobiće poljoprivrednici, asfaltiraćemo 125 kilometara nekategorisanih puteva, a 65 miliona prosledićemo za završetak porodilišta u Lazarevcu – zaključio je Mali, ukazujući da je rebalans zasnovan na povećanju prihoda od poreza na dohodak, ali i od restrukturiranja zajma od EBRD, sa kojom je dogovoreno smanjenje kamatne stope zajmova, sa 3,2 na dva odsto.

Deo duga “Laste” prema gradu biće pretvoren u udeo grada u vlasništvu tog preduzeća, a isti je slučaj je i sa delom duga “Ikarbusa”.

PROTEST AKTIVISTI pokreta “Ne da(vi)mo Beograd”, ali i predstavnika Lige za ornitološku akciju, protestovali su u četvrtak ispred zgrade gradske uprave. Pre početka zasedanja, ispred ulaza u gradski parlament aktivirali su nekoliko vatrogasnih aparata uz poruku “gasimo požare koje proizvodi gradska vlast”.

Šetalište od Brankovog mosta do zemunskog Keja oslobođenja, na inicijativu gradskog menadžera Gorana Vesića, ponelo je ime Obala kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

– To je vraćanje duga ove zemlje kralju Aleksandru Karađorđeviću, koji u Beogradu nema ni bulevar ni spomenik – objasnio je Vesić, naglašavajući da se na ovaj način ispravlja jedna velika istorijska nepravda.

Umesto u parku Manjež, odbornici Skupštine grada su usvojili predlog da spomenik Stefanu Nemanji bude postavljen na uglu Nemanjine i Kneza Miloša.

U sali gradske uprave atmosfera je bila na ivici usijanja kada se diskutovalo o Strategiji razvoja Beograda do 2021. godine. Ovaj dokumnet obrazlagao je pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević.

Šef odborničke grupe DS Balša Božović, rekao je da i dosadašnja Strategija, koja se nalazila na sajtu Gradske uprave, nije sprovođena, te da je aktuelna vlast njene stavke “rušila”.

– Šta je bilo sa metroom, prva linija je trebalo da bude 2017. godine – zapitao se Božović. – Da ga je započela stara većina, bio bi završen. Nismo se rešili gužvi, nismo napravili podzemne prolaze, ali jesmo fontanu na Slaviji. Gde je kula u Beogradu na vodi koja je trebalo da bude gotova ove godine?

Repliciranje odbornika vlasti i opozicije je potrajalo oko dva i po sata, da bi većinom glasova odbornici izglasali ovaj četvorogodišnji strateški plan.

JARBOLI SA ZASTAVAMA NA ULAZIMA U BEOGRAD

NA svakom od deset drumskih ulaza u prestonicu nalaziće se po tri jarbola, na kojima će se vijoriti zastave veličine tri puta petnaest metara. Prema rečima gradonačelnika Malog, između dve zastave Republike Srbije, nalaziće se i jedna Grada Beograda.

– Ja ne razumem kome smeta da se srpska trobojka vijori nad Beogradom? Ulažemo, jer smatramo da će doprineti atraktivnosti grada i da ćemo biti ponosni na njih kada nešto ostane iza nas – rekao je Mali. – Imamo novca za sve, pa i za trobojku, a to će biti jedan od simbola po kojem će se Beograd prepoznavati. Oko 200 miliona košta veliki jarbol, oko 100 manji – rekao je Mali, naglasivši da je jedan od inicijatora ove ideje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Mali jarboli će se nalaziti kod zapadne i istočne kapije Beograda, na auto-putu, na Ibarskoj magistrali, Zrenjaninskom, Obrenovačkom i Smedervskom putu.

Kako su “Novosti” prve pisale, na Ušću će se zavijoriti sa velikog jarbola, koji će biti visok 120 metara.

NEMA VIŠKA NOVCA ZA NOVI BEOGRAD

TOKOM rasprave o rebalansu budžeta, aktivno su se uključili i odbornici pokreta Aleksandara Šapića. Naime, od 17 beogradskih opština, samo Novi Beograd nije dobio deo od viška budžetskog “kolača”. Oglasio se i gradonačelnik Mali, koji je rekao da građani ove opštine nisu oštećeni.

– Novi Beograd dobija 625 miliona, koliko mu po kriterijuma i pripada – rekao je Mali, naglasivši da je ova opština centar najvećih gradskih investicija.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno