Naslovna > Srbija Danas > Politika > Haradinaj pozvao stranke na konsultacije

Haradinaj pozvao stranke na konsultacije

PRIŠTINA – Ramuš Haradinaj, kandidat za premijera velike koalicije okupljene oko Tačijeve Demokratske partije Kosova, pozvao je političke partije na konsultacije o formiranju nove kosovske vlade, preneli su prištinski mediji, koji, međutim, navode i da je odlazeći premijer i lider DSK Isa Mustafa poručio da se neće odazvati ovom pozivu.

Haradinaj, kojeg zvanični Beograd tereti za ratne zločine nad civilnim stanovništvom tokom poslednjih sukoba, je na konsultacije o formiranju vlade pozvao i radikalni pokret Samoopredeljenje, DSK i Srpsku listu.

Pokret Samoopredeljenje, čiji je osnivač Aljbin Kurti, koji i kandidat za premijera tog pokreta, nastoji da sama formira vladu.

S obzirom na to da kosovski ustav predviđa da se mandat za formiranje vlade u prvom krugu pruži kandidatu pobedničke koalicije, Haradinaj je na razgovore pozvao i Demokratski savez Kosova, Srpsku listu i ostale partije iz manjinskih zajednica kako bi, kako se navodi, u što kraćem roku bila formirana vladajuća koalicja.

Za sutra je u Skupštini predviđen sastanak sa predsednikom Samoopredelenja, Visarom Imerijem, i liderom Demokratskog saveza, Isom Mistafom.

Haradinaj je rekao da će se angažovati na formiranju što šire koalicije za formiranje vlade kako bi ona bila funkcionalna i efikasna.

Centralna izborna komisija Kosova potvrdila je u subotu konačne izborne rezultate prevremenih parlamentarnih izbora održanih 11. juna.

Koalicija Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, Inicijative i još 10 manjih partija, dobila je 39 poslaničkih mesta.

Pokret Samoopredeljenje je osvojio 32, a koalicija Demokratskog saveza, Alijanse za novo Kosovo i Alternative, 29.

Za izbor vlade potrebno je obezbediti parlamentarnu većinu od 61 od ukupno 120 poslanika.

Od objavljivanja konačnih rezultata izbora, predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači ima rok od 30 dana da sazove konstituisanje parlamenta i izbor vlade Kosova.

Tači je, inače, ranije rekao za Radio Slobodnu Evropu da je dobi garancije od Haradinaja da ima nephodnu većinu za formiranje vlade.

Pokret Samoopredeljenje i njegov kandidat za premijera Aljbin Kurti, inače političar sa osvojenim najvećim brojem glasova, nada se da izbor vlade u prvom krugu neće proći, a da bi Tači u drugom krugu mandat za sastav vlade treba da da upravo njemu.

Tači je, međutim, rekao da ne veruje da će doći do drugog kruga izbora mandatara.

Kosovski mediji javljaju da je odlazeći premijer i predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa rekao da se neće odazvati pozivu Haradinaja i da neće ući u koaliciju sa Tačijevom Demokratskom partijom Kosova, na čijem čelu je sada Kadri Veselji, koji je viđen da ponovo bude predsednik parlamenta.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno