Naslovna > Regioni > Kosovo > Haradinajeva većina za sada – tajna

Haradinajeva većina za sada – tajna

PRIŠTINA – Uprkos pritiscima međunarodne zajednice u Prištini još zvanično nije saopšteno kada će biti održana konstitutivna sednica parlamenta, kao ni ko će biti mandatar nove vlade, a iako kandidat za premijera Ramuš Haradinaj tvrdi da ima većinu, javnosti nije saopšteno koje su to stranke.

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova, Palj Ljekaj, rekao je za Radio Slobodna Evropa da kandidat za premijera koalicije okupljene oko DPK Hašima Tačija, Ramuš Haradinaj nije potpisao sporazume sa drugim strankama za formiranje koalicione vlade, što se odnosi na Pokret Samoopredeljenje i koaliciju koju vodi Demokratski savez Kosova, jer, prema njegovim rečima, dogovor sa njima nije uspeo.

“Do sada, nažalost, oni koji su svaki put pozivali da se ojača država, koji su za dobrobit države i građana – bojkotovali su u nekom obliku koaliciju PAN. U tom smislu, Haradinaj nije imao drugu opciju, osim sporazuma sa poslanicima koji su autonomni i koji misle drugačije i za dobrobit zemlje. Na osnovu toga, obavestio sam Haradinaja, brojevi su obezbeđeni i vlada će biti formirana u narednim danima,” rekao je Ljekaj.

Direktor Kosovskog demokratskog instituta, Ismet Krueziu kaže da se, s obzirom na to da se opozicija – Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova – nije pridružila Haradinaju i koaliciji koju on predstavlja za formiranje nove vlade, iskomplikovao proces formiranja vlasti, zasnovane na širokom političkom spektru.

“On (Haradinaj) svakodnevno u javnosti potvrđuje da ima dovoljan broj glasova za formiranje institucija i pokušava da garantuje formiranje vlade, zasnovane na širokom političkom spektru, što je, normalno, komplikovan proces,” rekao je Kreuziu.

S druge strane, lider Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa nazvao je vladu lošom, koja je i dalje “talac dva, tri ili četiri poslanika, ili zatočenik 10 poslanika Srpske liste”.

“Mi smo spremni da razgovaramo sa Alijansom za budućnost Kosova, ali ako nisu u koaliciji sa DPK,” rekao je Mustafa.

Ljekaj, međutim, odbacuje mogućnost da se Alijansa za budućnost Kosova, čiji je lider Haradinaj, povuče iz koalicije sa Tačijevom DPK.

“Alijansa je pokazala spremnost da komunicira i sarađuje sa drugim partijama, ali ni u kom slučaju se neće povući iz izborne koalicije – u ovom slučaju sa DPK i Inicijativom – i tako se daju ponude nekom drugom, jer je tako nešto neozbiljno i, jer bi tako, izašli van okvira sporazuma. Haradinaj smatra da ono što se obeća na Kosovu – mora i da se uradi. Zbog toga, u tom smislu, niti je diskutovano, niti ćemo napustiti predizbornu koaliciju”, kazao je Ljekaj.

Haradinaj, pak, tvrdi da ima većinu i da se ove sedmice očekuje sazivanje sednice Skupštine Kosova i da će za nekoliko dana biti formirana i nova vlada Kosova.

Vodi li Tači Kosovo u nove izbore?

Politički analitičar, Faton Mehmeti, smatra da su izborne koalicije na Kosovu i Metohiji neprirodne i da će predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači dovesti do novih parlamentarnih izbora, ukoliko bude insistirao na tome da mandat za formiranje vlade ne da nikome osim njegovoj DPK.

Mehmeti kaže i da je koalicija okupljena oko DPK, a koju čine Alijansa za budućnost Kosova i Nisma formirana na osnovu ličnog interesa Ramuša Haradinaja da bi dobio poziciju premijera.

Ističe da i kada bi pokret Samoopredeljenje ili koalicija okupljena oko DSK, odlazećeg premijera Ise Mustafe, nominovale Haradinaja za premijera, formirao bi koaliciju sa bilo kojom od tih partija.

Mehmeti, naime, ne veruje da će se pobednička koalicija oko DPK raspasti, ali dodaje da i u slučaju da se to dogodi, Tači, ipak, neće nikome dati mandat za formiranje vlade osim toj stranci.

Dodaje da će Tači to učiniti sa obrazloženjem da je DPK sa ABK i Inicijativom pobednik vanrednih parlamentarnih izbora, 11. juna.

“U tom slučaju, stvari će se toliko iskomplikovati da će Tači ponovo proglasiti izbore, i neće nikome dati mandat za formiranje vlade bez saglasnosti DPK. Verujem da je o tome dobro informisan i Haradinaj, tako da će ili prokrijumčariti nekog poslanika kako bi dobio 61 glas ili će se ponovo ići na izbore. Drugog izlaza nema”, rekao je Mehmeti za zemlja ponovo izaći na izbore, nema drugog izlaska”, rekao je Mehmeti, preneo je portal Kosovo24sata.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno