Naslovna > Regioni > Kosovo > Hodžaj: Kosovo ima glasove za učlanjenje u Unesko i Interpol

Hodžaj: Kosovo ima glasove za učlanjenje u Unesko i Interpol

PRIŠTINA – Ministar spoljnih poslova odlazeće kosovske vlade Enver Hodžaj tvrdi da “Kosovo ima glasove” za učlanjenje u Unesko i Interpol.

Kako kossev.info prenosi navode prištinskih medija, Hodžaj tvrdi i da odluka o učlanjenju u ove dve, po tvrdnjama kosovskih zvaničnika, za Prištinu ključne organizacije, ipak ostaje na sledećoj vladi, čije se formiranje još uvek čeka.

“Ali, kao ministar spoljnih poslova, koji još uvek vrši tu dužnost, mogu da kažem da Kosovo ima glasove da bude deo Uneska i Interpola. U poslednjim mesecima 2017, kao i tokom prošle godine, imao sam intenzivnu agendu lobiranja – posetio sam zemlje Afrike, Južne Azije, Latinske Amerike i bio sam u zemljama Evrope, i naravno, obezbeđivanje glasova za Unesko i Interpol je bio prioritet nad prioritetima,” rekao je Hodžaj.

On je dodao i da “pored glasova” za Kosovo postoje i “neke teme i interna pitanja koje treba uraditi”, kako bi postalo deo ovih organizacija, ne pojašnjavajući na šta konkretno misli.

Kako se podseća, za učlanjenje Kosova u Unesko prištinski zvaničnici lobiraju od 2009. godine, a u novembru 2015. za samo tri glasa Kosovo nije primljeno u Unesko. Tada je glasalo ukupno 122 zemlje, 92 je glasalo “za”, a 50 je bilo “protiv”.

Navodi se da je prištinskim vlastima za prijem u Unesko potrebno više od dve trećine glasova članica ove organizacije koje učestvuju na zasedanju.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno