Naslovna > Srbija Danas > Politika > Jovanović: SAD prihvatila ponuđenu ruku Srbije

Jovanović: SAD prihvatila ponuđenu ruku Srbije

BEOGRAD – Nova američka administracija prihvatila je ponuđenu ruku saradnje sa Srbijom, osnovni je utisak bivšeg diplomate Vladislava Jovanovića o sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom.

“Vučićeva poseta SAD bila je sadržajna i predstavlja korak napred u uspostavljanju dobrih političkih odnosa dve zemlje”, ističe Jovanović za Tanjug.

Ona je, dodaje, uspela tim pre što je Pens prihvatio Vučićev poziv za uzvratnu posetu Srbiji.

Jovanović, ipak, ističe da nam finese i detalji razgovara Vučića s predstavnicima nove američke administracije nisu poznati i neće biti možda još izvesno vreme.

“Izgleda da je nova američka administracija prihvatila ponuđenu ruku”, rekao je Jovanović i istakao vaznost posete Vičića SAD, jer je to prvi politički konatakt koji smo imali sa novom administracijom.

Srbija je, kaže on, izrasla kao vojno neutralna zemlja, sa politički uravnoteženim stavovima, u jednu ozbiljnu malu zemlju, sa kojom su mnoge veće zemlje zainteresovane da imaju što bolje odnose.

Jovanović, međutim, procenjuje da su pitanja navodnog uticaja Rusije u Srbiji, te Kosova i dalje otvorena:

“Tu nema mogućnosti za zajednički stav. Sigurno da Amerikanci nisu odustali od svoje antisrpske politike po pitanju Kosova i sigurno je da su zadržali tvrd stav i po pitanju naših odnosa sa Rusijom, iako to nije rečeno, ali se, osnovano, može pretpostaviti”, kaže Jovanović.

Zapadu je, ističe, vrlo bitno naše kretanje ka EU, jer smatraju da će kroz taj proces da umanje uticaj Rusije kod nas.

“U trenutku kad bismo ušli u EU, morali bi da se usaglašavamo sa njihovom spoljnom i bezbednosnom politikom, a to je sigurno nešto što bi moralo da bude na uštrb naših odnosa sa Rusijom”, navodi Jovanović.

SAD i druge zapadne zemlje zainteresovane su za što veće prisustvo u Srbiji, a za SAD je veoma važno da u tom takmičenju za uticaj u Srbiji ne zaostanu i da, ako mogu, i prestignu Rusiju:

“To je ono što ih nagoni da razmisljaju i o većem obimu ekonomskog prisustva kod nas”, ocenjuje Jovanović i dodaje da ima nagoveštaja i interesovanja potencijalnih investitora , ali poziva na rezervisanost, jer iskustvo uči da je više obećanja, nego ostvarenja.

Rusija i Kosovo, navodi, biće teme koje će nastaviti da dominiraju u našim političkim odnosima sa SAD i verovatno nikad neće biti sasvim otklonjene, “jer ‘udaraju’ direktno u teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, i u njenu političku nezavisnost i vojnu neutralnost”.

Povodom podrške američke administracije Srbiji na njenom putu ka EU, Jovanović kaže da je to za njih čak važnije nego za nas, jer je prirodno da mi želimo da budemo deo Evrope i oduvek smo to bili.

“Zapadu je vrlo bitno naše kretanje ka EU i naša čvrsta opredeljenost, jer smatraju da će kroz to ne samo da umanje uticaj Rusije u Srbiji, nego i očekuju da bi kroz taj proces, kroz naše ustupke u pregovorima u Briselu u vezi sa Kosovom, celo pitanje Kosova moglo da bude deaktuelizovano i da se mi lepo ‘ušetamo’ u EU bez Kosova”, rekao je Jovanović.

AmCham:Poseta Vučića dodatno uliva poverenje investitorima

Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića SAD svakako je pozitivan signal i dodatan znak koji uliva poverenje potencijalnim investitorima da je pravna sigurnost u Srbiji zadovoljavajuća, izjavila je danas izvršna direktorka Američke privredne komore u Srbiji Vera Nikolić Dimić.

“Saradnja na ovom nivou svakako je dobar signal, a mi kao Američka privredna komora dobijamo upite, investitori se raspituju, ali svaki investitor, da bi došao, detaljno proučava poslovno okruženje. Verujemo da je ovo dobar signal, koji može značiti da novi veliki američki investitori dolaze”, rekla je Nikolić Dimić za Tanjug.

Veliki američki investitori, ukazuje Nikolić Dimić, mesecima, nekada i godinama, osmatraju uslove i okruženje u jednoj zemlji, pre nego što zaista i odluče da ulažu, a što se Srbije tiče, smatra da su svakako postojeći investitori iz SAD, kao što su “Koka-kola”, “NCR”, “Filip Moris”, poziv i drugim velikim investitorima da dođu.

“Napominjem da je poseta predsednika Vučića dodatni znak poverenja, jer, kada se na tom nivou priča, svakako se onda i investitori osećaju pozvanim da zaista i ulažu”, smatra Nikolić Dimić.

Prema njenim rečima, Američka privredna komora zastupa već postojeće investitore u Srbiji, prvenstveno američke, a zagovara transparentno regulatorno okruženje, implementaciju zakona, pravnu sankciju, ukoliko je ona neophodna, jer, ističe da su sve to uslovi da bi potencijalni investitori, u ovom slučaju američki, ulagali što više.

“Tako bi se otvaralo što više radnih mesta, što konsekventno dovodi do većih poreza, punjenja budžeta i svih dobrih posledica koje to donosi”, smatra Nikolić Dimić.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno