Naslovna > Regioni > Vojvodina > Kikindski paori nezadovoljni zbog “Tenisa”

Kikindski paori nezadovoljni zbog “Tenisa”

KIKINDA – Prema najavama ministra poljoprivrede, Branislava Nedimovića, u Zrenjaninu i Kikindi bi od 1. novembra trebalo da otpočne realizacija najavljenih investicija nemačke kompanije “Tenis”.

Uz zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na 30 godina, nemački proizvođač mesa najavio je izgradnja farmi i klanica u Zrenjaninu i Kikindi.

Prema informacijama iz resornog Ministarstva, “Tenis” konkuriše za zakup zemljišta u još tri opštine, ali komisija još nije završila proces razmatranja predloženih projekata.

Do sada je odobreno ukupno 11 projekata, samo dva se odnose na “Tenis”, a devet su srpski proizvođači – saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

O dolasku “Tenisa”, detaljima odobrenog projekta, kao i planiranim investicijama u sredu, 26. jula izjasniće se i odbornici kikindske Gradske skupštine.

Po važećoj Uredbi, bez obzira na odluku odbornika lokalnih parlamenenata, krajnju reč daje ministar poljoprivrede.

Kometarišući dolazak nemačke kompanije, kikindski ratari i stočari ističu da su umesto od gradskih vlasti sve informacije dobili jedino preko medija.

Kako naglašava Stojan Padejčev, poljoprivrednik iz Kikinde, niko od paora nema ništa protiv samog dolaska kompanije „Tenis”, ali ono što je problem je činjenica da će poljoprivrednici na severu Banata ostati bez 2,5 hiljada hektara najkvalitetnije zemlje I, II i III klase.

“Za toliko obradivog zemljišta će domaći proizvođači, svi mi biti zakinuti u narednih 30 godina. I to ne samo ova, već i generacija moga sina i njegovog sina”.

S druge strane, „Tenis” će zaposliti minimalan broj ljudi, uz minimalnu platu. Dobiće jeftinu zemlju, uz jeftinu radnu snagu.

Zapravo, još uvek ne znamo šta će taj ugovor sve podrazumevati.

Zašto taj aranžman nije podrazumevao izgradnju farmi i klanica, ali da su domaći ratari i stočari u nekoj vrsti koperantskog odnosa bili bar donekle zaštićeni.

“Umemo mi da proizvedemo stočnu hranu, nismo zbog toga morali da dajemo plodnu zemlju. Kažu, kupite novu mehanizaciju, uzmite kredite, kako ćemo to sada vraćati?!”, naglašava Stojan Padejčev.

Odluka kikindskih odbornika trebala bi da pokaže koliko vode računa o svojim građanima i našim, zajedničkim interesima – kaže Dragan Kockar, poljoprivrednik iz Kikinde.

“Dati 2,5 hiljade hektara u narednih 30 godina je skrnavljenje tri generacije poljoprivrednika ovog grada. Cena od 207 evra po hektaru za zakup je sramota za ovu našu zemlju”.

“Kikindski paor bi dao 300 evra za hektar da zaposli svoju decu, inače svi odoše u inostranstvo. Moji unuci neće znati šta je poljoprivreda. Uostalom, mogli smo mi da proizvodimo stočnu hranu, a oni neka tove svinje”.

“Mada, ne znam ni to šta će nam. Odlazi nam najkvalitetnija zemlja u najkrupnijim parcelama, a mi ne znam šta ćemo obrađivati. Ostaju nam livade, pašnjaci i ritovi”, dodao je kikindski poljoprivrednik Dragan Kockar.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno