Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > Kinezi u Železaru ulažu još 120 miliona evra

Kinezi u Železaru ulažu još 120 miliona evra

BEOGRAD – Železara Smederevo je povećala proizvodnju za 50 odsto i gotovo udvostručila mesečnu dobit, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić nakon sastanka sa predsednikom HBIS grupe Ju Jongom.

Brnabić je na konferenciji za medije u vladi rekla da zahvaljujući Hestilu (HBIS grupa) i Železari grad Smederevo danas daje snažnu podršku srpskoj privredi i doprinosi BDP-u sa jedan do jedan i po odsto.

Hestila je potvrdio još jednom da će nastaviti sa ulaganjima u Žezaru i da će investirati 120 miliona dolara do kraja 2017. i to u povećanje efikanosti, modernizaciju proizvodnje, ekologiju, digitalizaicju i drugo.

Dodaje da će Železara u 2017. napraviti profit od 20 miliona evra i navodi da je juče potpisan i sporazum o saradnji koji treba da omogući da vlada razgovara o uspostaljanju zone slobodne trgovine u Smederevu, a s namerom da se privuku novi investitori iz Kine.

Kako je objasnila, ključ celog projekta je Železara, a slobodna zona trgovine je sledeći cilj vlade.

“Oživeli smo Železaru i imamo Hestil kao jednu od vodećih svetskih kompanija u industriji čelika. Ako uspemo i ovo da uradimo (slobodnu zonu trgovine) u narednih godinu dana onda će Smederevo postati pravi regionalni centar koji je važan ne samo za okolne opštine već i za ceo region pošto će se tu otvoriti više hiljada radnih mesta”, navela je.

Brnabić je naglasila da je HBIS grupa najbolji primer uspešne investicije u srpskoj ekonomiji, dok čelnik HBIS grupe Ju kazao ta kompanija ima još 16 projekata spremnih za buduću slobodnu zonu u Smederevu.

On je objasnio da je reč o projektima za proizvodnju robe koja je kompatibilna sa srpskim tržištem, kao i da bi nešto od onoga što koristi Hestil moglo da bude locirano u toj zoni.

Brnabić je zahvalila Hestilu što je imao poverenje u Železaru i njene radnike i što je ta kompanija pružila ruku Vladi Srbije, tako da sada više od 5.000 radnika direktno zavisi od Železare, a indirektno ima posao zahvaljujući Železari do 18.000 ljudi.

“Opredeljeni smo za jaču saradnju sa kineskim investitorom, a Hestil je primer najsupešnije investicije”, navela je Brnabić.

Podsetila je da je Hestil u Železari još u decembru ostvario prvi profit i navela da je današnji sastanak bio dobar a da je vlada još jednom poslala jasnu poruku da je otvorena za svaku podršku Železari.

Brnabić dodaje i da vlada namerava da širi uspešnu priču iz Smedereva u cilju regionalnog razvoja.

Tako će Niš, navela je, “do kraja godine biti postavljen na noge”, a tako će biti nastavljeno i u ostalim većim gradovima u Srbiji.

Podseća da niko nije verovao u uspeh Železare, da je bilo stručnjaka koji su govorili kako treba seći troškove i zatvoriti Železaru, a ljude isplatiti jer tu nema perspektive.

Dodaje, međutim, da je na tom primeru vlada pokazala da se vredi boriti za svako radno mesto, da vredi biti uporan i obilaziti strane partnere i verovati u radnike.

Pomenula je kako je na danasnjem sastanku s kineskim partnerima citirana kineska poslovica koja kaže orptilike – prvo prijateljstvo, a profit je druga tačka dnevnog reda, da su Kinezi uz veliku podršku svog predsednika ukazali poverenje Vladi Srbije i radnicima i uložili, a da je onda to isplatilo već u prvoj godini.

“Verujem da je to recept za uspeh – da pokažemo da možemo. Vlada je otvorena kao patner 24 sata svaki dan da podrži dijalog”, rekla je Brnabić i podsetila da je juče sa predstavnicima kineske delegacije posetila TE Kostolac i Železaru Smederevo i razgovarala o daljoj saradnji.

Podsetila je i na duboko prijateljstvo dva naroda, takođe na sve veći broj investicija, ali i trgovinskih sporazuma koj će omogućiti da se naši proizvodi izvoze na veliko tržiste Kine.

Saradnja je na više nivoa, od poljoprivrede, Železare, turizma, infrasturkture, učesća kineskih kompanija u najznačajnihim infrastrukturnim projektima, energetici, navela je premijerka.

Uz opasku da je ipak kičma tog odnosa Železara Smederevo, kod koje se vidi povrenje i iskren odnos, Brnabić je navela da je taj projekat istovremeno dobra promocija kineskih investicija u Srbiji, ali i u Evropi.

Podsetila je i da je Srbija centralna zemlja za globalni projekat Kine “Jedan pojas – jedan put”, te poručila da ćemo pažljivo raditi na daljem razvoju odnosa sa Kinom.

Ju je pohvalio novu premijerku i rekao da već ima dobro iskustvo sa njom.

“Imali smo jutros uspešan sastanak, ona je u ime vlade izrazila podršku i rekla da će nastaviti da pomažu Železaru. Brnabić uliva poverenje u budući uspeh i njena podrška je veoma značajna. Ona je uspešan premijer i uveren sam da će Vlada Srbije pod njenim rukovodstvom razviti ne samo Železaru već i celu privredu Srbije”, naglasio je.

Kako kaže, Železara ima svetlu budućnost i biće ponovo ponos Srbije.

“Železara je bila pred bankrotom, za godinu dana smo je oživeli, ali tu je značajan doprinos dala Vlada Srbije svojom podrškom, kao i entuzijazam radnika”, poručio je Ju, te istakao da je najveća promena upravo u tome što je više od 5.000 radnika steklo poverenje i počelo da veruje u normalnu budućnost Železare

“Naše investicije neće biti samo u vidu novca već ćemo iskustvo koje posedujemo iz sveta preneti ovde radi poboljšanja rada, tako da će Smederevo biti uzor kako se radi u indsutriji čelika i privredi. Svi naši zaposleni su uvereni u blistavu budućnost Železare”, rekao je Ju.

Ju Jong: Spremni smo za ulazak na evropsko tržište

Ju Jong ocenio je da je ta kineska kompanija spremna da uđe na evropsko tržište.

Komentarišući to što je Srbija izuzeta iz kruga zemalja prema kojima će Evropska komisija primeniti rigorozne antidamping mere na uvoz čeličnih limova, Ju je na konferenciji za medije u Vladi Srbije objasnio da HBIS grupa sve radi po tržišnim principima i pravilima EU.

“Mi smo organizovali proizvodnju i prodaju u skladu sa pravilima EU, tako da nećemo naići na bilo kakve sankcije kod EU. Spremni smo da uđemo na njihov tržište”, rekao je Ju.

Srbija je, prema njegovim rečima, potpuno tržišna privrede i ova odluka EU znači da ona poštuje to srpsko opredljenje.

“Do sada je EU izvršila sve inspekcije i više neće imati nikakve inspekcije u našoj fabrici” naveo je.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je izrazio zadovoljstvo zbog toga što na Srbiju neće biti primenjene mere EU, te dodao da će Železara u Smederevu imati garanciju za obavljanje dobrog posla u budućnosti kada “izborimo pobedu” i po pitanju državne pomoći.

Vučić je novinarima koji ga prate u poseti Vašingtonu rekao da je ovo jedna od dve pobede, jer nam predstoji važan proces u vezi s državnom pomoći.

“Kada i to završimo, to će za našu Železaru biti velika pobeda i garancija za obavljanje dobrog i odličnog posla u budućnosti”, zaključio je Vučić.

Evropska komisija izuzela je Srbiju iz anti-dampinške istrage o uvozu toplo-valjanih čeličnih limova, kojom je bilo obuhvaćeno pet zemalja, objavio je portal Metal Bilten, koji je imao uvid u preliminarni dokument EK.

To znači da Železara u Smederevu, u vlasništvu kineskog Hestila, neće plaćati nikakve penale.

Druge četiri zemlje, koje ostaju predmet istrage, Rusija, Ukrajina, Iran i Brazil, biće podvrgnute antidamping carinama na izvoz čeličnih limova.

Iako je EK tokom istrage utvrdila da svih pet zemalja trguje toplo valjanim čeličnim limovima po, kako se tvrdi, dampinškim cenama, odlučila je da prekine istragu o uvozu iz Srbije, jer je zaključeno da je reč o zanemarljivim količinama.

Železara Smederevo će na u 2017. ostvariti profit od 20 miliona evra.

Vlada Srbije i kineski Hestil potpisali su u aprilu 2016. kupoprodajni ugovor za Železaru Smederevo, kojim je ta kineska kompanija preuzela 98 imovinskih celina Železare za 46 miliona evra.

Ugovor je u Železari Smederevo potpisan u prisustvu premijera Aleksandra Vučića i tada je najavljeno da će investicija Hestila u Železaru biti najmanje 300 miliona evra i da će biti zadržano svih oko 5.000 radnika.

Železara Smederevo je od 2012. godine bila u vlasništvu države, kada je otkupljena za simobličan jedan dolar od američkog Ju es stila koji se povukao iz Srbije kad je usled krize na tržištu čelika počeo da pravi gubitke.

Hestil je prošle godine u Železaru uložio, takođe, 120 miliona dolara.

Hestil je najveći proizvođač čelika u Aziji, sa godišnjim proizvodnim kapacitetom od 50 miliona tona.

Grupa je vlasnik 37 visokih peći, od kojih 23 visoke peći imaju kapacitet više od 1.000 kubnih metara, a u 2015. je proizvela 47,8 miliona tona čelika.

Prihodi Hestila u 2015. godini su iznosili 43,7 milijarde dolara.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno