Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > Kinezi žele da grade novi filmski grad u Beogradu

Kinezi žele da grade novi filmski grad u Beogradu

BEOGRAD – Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastao se danas sa Juenom Điađunom, guvernerom kineske provincije Džeđiang, sa kojim je razgovarao o unapređenju ekonomske saradnje, kao i planovima privrednika iz pomenute pokrajine za ulaganja u Srbiju.

Juen je preneo Ljajiću nameru provincije kojom rukovodi da u Beogradu započne izgradnju novog filmskog grada, s obzirom na veliko iskustvo pokrajine Džeđiang u ovoj oblasti i činjenicu da se u njoj proizvede 40 odsto od ukupne godišnje filmske produkcije u Kini.

On je rekao i da privrednici iz provincije Džeđiang planiraju da trgovinski Belmaks centar na Novom Beogradu učine distributivnim sedištem kineske trgovine za Jugoistočnu Evropu.

To podrazumeva osavremenjavanje “Belmaks” centra i proširivanje njegovih kapaciteta na oblasti poljoprivrede i informaciono – komunikacionih tehnologija.

Ljajić je istakao je da bi na taj način bio uspostavljen neposredniji kontakt privrednika iz Srbije i Kine, s obzirom na to da se u ovom trenutku više od 50 odsto srpsko – kineske robne razmene odvija preko trećih zemalja, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ljajić i gost iz Kine su se dogovorili da u septembru potpišu sporazum o ekonomsko – trgovinskoj saradnji između Srbije i provincije Džeđiang, kojim bi bile definisane oblasti, u kojima postoji najveći potencijal za dalje unapređenje.

Provincija Džeđiang ima blizu 60 miliona stanovnika i važi za jednu od oblasti sa najrazvijenijom ekonomijom u Kini.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno