Naslovna > Srbija Danas > Politika > Kocijančić: EU će raditi sa Srbijom na bržem pristupanju

Kocijančić: EU će raditi sa Srbijom na bržem pristupanju

BEOGRAD – Brzina i datum ulaska Srbije u EU zavise prvenstveno od napretka Srbije u primeni reformi i normalizacuje odnosa sa Kosovom, izjavila je za Tanjug portparolka EK Maja Kocjančić, istakavši da će EU raditi sa Srbijom na jačem i bržem pristupnom procesu.

“EU je snažno posvećena strateškom cilju Srbije-njenom članstvu u EU. Pozitivno smo razumeli nastojanja Srbije i radićemo zajedno kako bi ojačali i ubrzali pristupni proces”, poručila je Kocijančić odgovarajući na pitanje o mogćem ubrzanju pristupanja Srbije EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je od šefice EU diplomatije Federike Mogerini zatražio ubrzan pristup i oročavanje ulaska Srbije u EU.

Na pitanje o uslovima za ubzranje pristupanja Srbije i mogućem okvirnom roku za ulazak naše zemlje u članstvo EU u Evropskoj komisiji napominju da je Srbija do sad napravila dobar napredak na putu ka EU otvarajući 10 pregovaračkih poglavlja uključijući “dva fundamentalna” – o vladavini prava i poglavlje 35 koje prati normalizaciju odnosa sa Prištinom.

“Ulazak u EU je proces zasnovan na učinku. Brzina i na kraju sam datum pristupanja definisan je napretkom Srbije u procesu primene reformi kao i normalizacijom odnosa sa Kosovom”, poručila je Kocijančić u pisanoj izjavi.

Kocijančić dodaje da je EU u više navrata potvrdila evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, što je, prema njenim rečima, u interesu i same EU.

“Kvalitet je ono što se računa, ali nema ograničenja brzine kada je reč o ambicijima zemlje. Evropska komisija koristi sva raspoloživa sredstva kako bi podržala napore Srbije da brzo napreduje u pristupnom procesu, uključujući i programe pretpristupne pomoći”, stoji u saopštenju portparolke Evropske komisije.

Zaključila je da su se reformski napori Srbije već isplatili, što se može videti po povećanju stranih investicija koje vode privrednom rastu i otvaranju novih radnih mesta.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno