Naslovna > Srbija Danas > Politika > Komandant NATO u Beogradu: Saradnja uz poštovanje neutralnosti Srbije

Komandant NATO u Beogradu: Saradnja uz poštovanje neutralnosti Srbije

BEOGRAD – Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas komandanta Savezničke komande za operacije, generala Kurtisa Skaparotija, i izrazio zadovoljstvo dobrom saradnjom sa NATO, koja se razvija uz poštovanje vojne neutralnosti Srbije.

Predsednik Vučić je izrazio nadu da će saradnja Vojske Srbije sa NATO, u okviru programa Partnerstvo za mir, biti unapređena sa ciljem dalje izgradnje kapaciteta za doprinos međunarodnom miru, saopštila je predsednikova Služba za saradnju s medijima.

Srpski predsednik je istakao da KFOR, odnosno međunarodne mirovne snage na Kosovu i Metohiji pod vođstvom NATO, imaju ključnu ulogu u zaštiti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji kao garant njihove bezbednosti, kao i očuvanju stabilnosti u regionu.

Komandant Savezničke komande za operacije general Skaparoti je potvrdio da će KFOR i ubuduće odgovorno ispunjavati svoje obaveze na Kosovu i Metohiji.

On je podržao napore koje Srbija ulaže u očuvanje stabilnosti i širenje saradnje u regionu.

General Skaparoti je izrazio zadovoljstvo što je u proteklom periodu između Srbije i NATO intenziviran dijalog na najvišem nivou, uz poštovanje pozicije Srbije o vojnoj neutralnosti.

On je dodao da postoji mnogo mogućnosti za unapređenje saradnje NATO sa Vojskom Srbije, ističe se u saopštenju.

Dačić i Skaparoti o regionu i bezbednosnim izazovima

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je generala Kurtisa Skaparotija, vrhovnog komandanta NATO snaga za Evropu i komandanta oružanih snaga SAD u Evropi, sa kojim je razmenio mišljenja o političkoj situaciji u regionu, bezbednosnim izazovima i mogućnostima za produbljivanje saradnje između Republike Srbije i NATO-a.

Zajednički je konstatovan visok nivo i intenzitet političkog dijaloga i praktične saradnje između Republike Srbije i NATO-a, kroz Program Partnerstvo za mir što doprinosi boljem međusobnom razumevanju i unapređenju odnosa, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ministar Dačić još jednom je naglasio da Republika Srbija sprovodi politiku vojne neutralnosti, da ne teži članstvu u NATO, niti u bilo kom drugom vojnom savezu. Istovremeno, Srbija želi da unapredi partnersku saradnju sa Alijansom u praktičnim oblastima i u sferi političkog dijaloga, u cilju zajedničkog doprinosa očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Govoreći o političkoj situaciji u regionu, ministar Dačić je podsetio da Republika Srbija svojim odgovornim i odmerenim pristupom nastoji da doprinese očuvanju regionalne stabilnosti i unapređenju dobrosusedskih odnosa, jer je to preduslov za ekonomski napredak i prosperitet svih građana na ovim prostorima.

Šef srpske diplomatije je ukazao na značaj koji KFOR ima kao ključni garant bezbednosti srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, kao i na veoma važnu ulogu u implementaciji Briselskog sporazuma.

Vulin: Neutralnost je naše dugoročno opredeljenje

Ministar odbrane Aleksandar Vulin razgovarao je danas sa komandantom Savezničke komande za operacije generalom Kurtisom Skaparotijem.

Na sastanku je bilo reči o jačanju međusobnog poverenja i razumevanja uspostavljenog u prethodnom periodu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

“Naše dugoročno strateško opredeljenje jeste da zadržimo status vojno neutralne države, ali smo voljni da sarađujemo sa svim relevantnim akterima u domenu međunarodnih odnosa i bezbednosti”, rekao je Vulin.

On je dodao da se sa NATO-om to uspešno realizuje u okviru raspoloživih mehanizama Partnerstva za mir.

“Svesni smo značaja vaše komande, s obzirom na njene nadležnosti i zonu odgovornosti koja praktično obuhvata ceo svet, te smatramo da održavanje redovnih kontakata na najvišem nivou, poput današnjeg sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ima suštinski značaj s aspekta izgradnje mira i stabilnosti u regionu”, istakao je Vulin.

Pored saradnje pod okriljem Partnerstva za mir, na sastanku je bilo reči i o direktnoj saradnji Vojske Srbije i KFOR, koja je na odličnom nivou, što se potvrđuje kroz redovne sastanke načelnika Generalštaba Vojske Srbije i komandanta KFOR i veliki broj zajedničkih aktivnosti.

Vulin je zahvalio na ulozi koju Alijansa ima u kontigentu KFOR i naglasio da je reč o jedinoj instituciji koju smatramo odgovornom za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji Kosova i Metohije.

“Nema vojske na Kosovu i Metohiji osim KFOR. Ta odgovornost ne može biti preneta na bilo koju drugu instituciju ili organizaciju, te očekujemo da se i na nivou Alijanse zauzme stav da je neprihvatljiva izmena mandata i transformacija Kosovskih snaga bezbednosti u tzv. oružane snage”, istakao je ministar odbrane.

On je dodao da Srbija pridaje poseban značaj regionalnoj saradnji i kao faktor stabilnosti podržava regionalne bezbednosne inicijative i u potpunosti poštuje evroatlantska i evropska opredeljenja svojih suseda i, takođe, očekuje da se na isti način odnose prema našim odlukama.

Istovremeno, rekao je ministar odbrane, ostajemo posvećeni traženju zajedničkog odgovora na savremene izazove, rizike i pretnje bezbednosti u vidu verskog ekstremizma, organizovanog kriminala, stranih boraca i terorizma.

Ranije u toku dana, ministar Vulin se u delegaciji predsednika Republike takođe sastao sa generalom Kurtisom Skaparotijem, podseća se u saopštenju.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno