Naslovna > Srbija Danas > Politika > Kosovo suočeno sa političkom blokadom

Kosovo suočeno sa političkom blokadom

PRIŠTINA – Kosovo je suočeno sa političkom blokadom nakon što su objavljeni zvanični izborni rezultati, koji pokazuju da nijedna stranka ne može sama da formira vladu, a zbog dubokih podela su nespremni da sarađuju, ocenjuje agencija AFP.

Francuska agencija navodi da je “koalicija ratnika” koju predvodi bivši komandant pobunjenika Ramuš Haradinaj, osvojila je najviše mesta na izborima 11. juna, ali ima samo 39 od 120 poslanika u parlamentu.

Samoopredeljenje, koje AFP označava kao nacionalističku levičarsku partiju, druga je sa 32 mesta, dok je Demokratski savez Kosova (DSK) treći sa 29, navodi AFP.

Ramuš Haradinaj, bivši komandant OVK kojeg traži Srbija zbog ratnih zločina tokom konflikta 1990-ih godina, želi da postane premijer, ali su i Samoopredeljenje i DSK isključili mogućnost formiranje vlade sa njim.

Dve stranke nemaju ništa zajedničko osim odbacivanja “ratnika”, ali je Samoopredeljenje ipak pozvalo DSK da formiraju koaliciju kako bi naterali u opoziciju partiju DPK predsednika Hašima Tačija, koja je deo “ratničke koalicije”, navodi AFP.

Haradinaj, istaknut kao lider najveće grupe poslanika u parlamentu, ima dve nedelje da pokuša da sakupi većinu.

Kako prenosi AFP, politički analitičar Bekim Kupina ocenjuje da je Kosovo “na ivici noža” i smatra da će se kriza završiti najverovatnije novim izborima.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno