Naslovna > Srbija Danas > Politika > Kosovski političari: Tači ne može da vodi dijalog

Kosovski političari: Tači ne može da vodi dijalog

PRIŠTINA – Tači se još nije vratio u Prištinu iz Brisela, odakle je poručio da dijalog sa Beogradom ulazi u novu fazu, u pravcu normalizacije odnosa, a “kod kuće” je izložen ozbiljnim kritikama i zahtevima da mu se oduzme uloga učesnika u dijalogu.

“Demokratski saveza Kosova sa zabrinutošću prati napore predsednika Kosova, Hašima Tačija, koje je nametnuo predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, da bude deo dijaloga u Briselu”, tvrde Demokratski savez Kosova (DSK) dosadašnjeg premijera Ise Mustafe.

Tači u dijalogu ima cilj da ostvari sopstvene, a ne državne interese, kažu u DSK i navode da on nije predstavnik “jedinstva naroda, već samo stranačkog”.

DSK smatra da bi dijalog sa Beogradom, u kojem posreduje EU, uz nezamenjivo prisustvo Sjedinjenih Američkih Država, trebalo da vodi buduća vlada, a kandidat za premijera koalicije okupljenje oko te stranke Avdulah Hoti saopštio je da je pozvao sve kosovske političke stranke da se pridruže toj stranci u suprotstavljanju tome da Tači vodi briselske razgovore.

Hoti je najavio i novu platformu za dijalog Beograda i Prištine, prenosi portal KoS- Sev.

U novoj platformi, kako se navodi, Hoti predviđa dinamičan dijalog, na čijem čelu bi bio on.

“U ovoj novoj platformi, dijalog će biti dinamičan, kompaktniji, sa kratkim rokovima, sa najvećom uključenošću naših partnera iz EU i SAD, stavljajući sve teme na pregovarački sto. Iznad svega, to će biti dijalog sa punom transparentnošću i uključenošću svih i uz odgovornost za svaku rundu razgovora”, naveo je Hoti.

Oglasio se tim povodom i nekadašnji predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići iz redova stranke koalicionog partnera Demokratske partije Kosova – Inicijative za Kosovo.

On kaže da je za dijalog Beograda i Prištine potreban nacionalni konsenzus.

Kranisići je saopštio da su “potrebni razgovori, koji ne proizvode konfliktne situacije, a da je upravo to viđeno proteklih godina”.

Tači: Razgovori sa Beogradom delikatni, svi da podrže dijalog

Kosovski predsednik Hašim Tači odbio je da se izjasni da li očekuje nove sporazume sa Beogradom tokom ove godine, rekavši da su razgovori koji se vode u Briselu “delikatni” i da “treba da budu okončani uspešno”, uz poziv političkim snagama na Kosovu da ostave razlike iza sebe i podrže dijalog.

U intervjuu koji je dao za prištinsku RTK u Briselu, Tači je kazao da je “jedini način za intregraciju Kosova u EU putem dijaloga”, prenosi “Gazeta ekspres”.

Navodi se da je Tači za današnji sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, čiji je domaćin bila Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, rekao da je u pitanju “samo nastavak dijaloga Prištine i Beograda, izrazivši uverenje da će ovaj dijalog imati pozitivni uticaj na kosovske građane”.

Tači je pozvao “sve političke stranke, medije, civilno društvo i stručnjake da doprinesu pregovorima sa Srbijom”.

“Razgovori predstavljaju jedini put ka miru, stabilnosti i integraciji. Mi svi treba da budemo odgovorni prema našim zaduženjima”, rekao je Tači.

Upitan da li očekuje da će biti novih sporazuma sa Srbijom tokom ove godine, Tači je odgovorio da “zbog delikatnosti razgovora” ne može da “iznosi datume”, ali je naveo da bi po njemu “razgovori trebalo da budu okončani uspešno”.

“Mi i međunarodni predstavnici zainteresovani smo da stvari krenu napred”, rekao je Tači.
Navodi se da je on takođe kazao da se “nada da će dijalog uz posredovanje EU između Kosova i Srbije biti okončan u okviru ustavnog okvira Kosova”.

“Dobrosusedski odnosi, nastavak demockratskih, ekonomskih, političkih i pravosudnih reformi ubrazavaju članstvo Kosova u EU”, tvrdi Tači.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno