Naslovna > Srbija Danas > Politika > Krkobabić: Bez zadruga srpsko selo nema šansu

Krkobabić: Bez zadruga srpsko selo nema šansu

BEOGRAD – Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i javna preduzeća Milan Krkobabić kaže da oživljavanjem zadrugarstva srpsko selo ima neku šansu, bez zadruga nema nikakvu.

Zadrugarstvo je, pojašnjava on, istorijska stvar za Srbiju, gde će Vlada Srbije pokušati da pomogne formiranje novih zadruga, a da stare stavi na zdrave noge.

U planu je 500 zadruga za 500 sela a, kako kaže, već je pristiglo dosta zahteva, te da osnovanje zadruga i oživljavanje srpskih sela nije posao za jednog ministra i jednu vladu, već za mnoge ministre i mnoge vlade u Srbiji.

“To mora da bude kontinuiran proces”, rekao je Krkobabić za RTS i dodao da je uslov za podnošenje zahteva jednostavan, da je dovoljno da se udruže pet domaćina, koji veruju jedan drugom, da ih podrži lokalna samouprava i pomogne prostorom i infrastrukturom.

Nakon toga uslediće i pomoć Vlade Srbije. Za nove zadruge predviđeno je izdvajanje od 50.000 evra, a za oporavak starih do 100.000 evra.

Krkobabić je rekao da se zanemaruje da u Srbiji ima 631.000 registrovanih domaćinstava, gde radi 1,4 miliona ljudi. To su ljudi koji rade na malim posedima i od toga žive.

“Vreme je da im posvetimo punu pažnju”, zaključio je on.

Pitajte Dačića da li je Palma vlast ili opozicija

Krkobabić očekuje od nove vlade da funkcioniše kao i prethodna.

“Očekujem da funkcionišemo na način kako smo do sada radili u prethodnih 10 meseci. Novi kapiten je tu, videćemo”, rekao je Krkobabić.

Upitan, kao bivši koalicioni partner, da li je sada Dragan Marković Palma vlast ili opozicija, on je rekao da je to “pitanje za milion dolara”.

“Predlažem da pozovete Ivicu Dačića, mislim da je najkompetentiji da odgovori na to pitanje”, rekao je Krkobabić.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno