Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > Lane u inostranstvu potrošeno 295 miliona evra

Lane u inostranstvu potrošeno 295 miliona evra

BEOGRAD – Građani Srbije su lane u inostranstvu sa bankomata podigli 74 miliona evra gotovine, a na raznim prodajnim mestima, trgovinama, hotelima, benzinskim pumpama i drugim mestima, plaćajući karticama ostavili su još 295 miliona evra, pišu Novosti.

Na ove iznose trebalo bi dodati i provizije za svako podizanje gotovine van Srbije, koje iznosi minimum dva evra. Tu su i naknade za plaćanje pojedinim karticama na POS terminalima na prodajnim mestima, ali i kursne razlike ukoliko novac “vučete” sa dinarskog tekućeg računa, navodi list.

Prema podacima koje prenose Novosti, prošle godine su van zemlje bankomati korišćeni 551.776 puta, 134 evra po transakciji podižemo preko granice, a 48 evra je prosečan trošak u trgovinama.

Prema podacima za prva tri meseca ove godine, u inostranstvu je potrošeno 79 miliona evra, a broj obavljenih transakcija je 124.096.

Građani Srbije, sudeći prema bankarskim statistikama, karticama u inostranstvu najčešće plaćaju račune u hotelima, restoranima, trgovinskim lancima i tržnim centrima. Međutim, podaci Rajfajzen banke pokazuju da njihovi klijenti čak 17 odsto novca utroše na zabavu – račune u diskotekama, klubovima, zabavnim parkovima, bioskopima…, navodi list.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno