Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > Mali potvrdio da će biti otpuštanja u Er Srbiji

Mali potvrdio da će biti otpuštanja u Er Srbiji

BEOGRAD – Siniša Mali, predsednik Nadzornog odbora nacionalnog avioprevoznika Er Srbija, potvrdio je informacije da će biti otpuštanja u toj kompaniji.

On nije precizirao o kom broju se radi, niti potvrdio medijske navode da je reč o 30 zaposlenih.

Mali je istakao da Er Srbija dobro posluje, a da se gubici, koje je saopštila kompanija Etihad, odnose uglavnom na poslovanje Alitalije i Er Berlina, koji su kao i Er Srbija, u sastavu Etihada.

Otpuštanje jednog broja zaposlenih, objasnio je, u skladu je sa planom racionalizacije troškova poslovanja i povećanja profita.

“Uvek imate poslovni plan koji podrazumeva dodatno povećanje profitabilnosti i ponašate se kao svaka tržišna kompanija. Ne znam da li je reč o 30 ljudi, ali neka ste u pravu, verovatno će se smanjiti za 30 ljudi. To je sve deo normalnog procesa da smanjite troškove, a povećate prihode”, rekao je Mali.

On je podvukao da je Er Srbija stabilna kompanija i “po svim parametrima mnogo bolja nego prošle godine”.

Kako je rekao, Er Srbija nema pomoć vlade od februara pretprošle godine i posluje na tržištu.

“Avioindustrija je veoma konkurentna delatnost, imate mogućnost svakog dana da neka kompanija dođe na beogradski aerodrom, otvori novu liniju. Stalno morate da budete u pokretu, u ofanzivi, da anticipirate šta će oni uraditi, da smanjujete i kontrolišete svoje troškove, uvodite neke nove rute…”, rekao je Mali.

Na pitanje o eventualnom ukidanju direktne linije do Njujorka, Mali je rekao da se u ovom trenutku o tome ne razmišlja, i da se ta linija pokazala kao veoma dobra, ne samo direktno za Er Srbiju, već i indirektno za celu zemlju. Dodao je da nema informaciju da će tri letelice iz flote Er Srbije biti iznajmljene.

List Danas piše da je Er Srbija odlučila da uruči otkaze za 30 radnika komercijale, proglašenih tehnološkim viškom.

U Programu rešavanja viška zaposlenih u Er Srbiji, u koji je Danas imao uvid, naznačeno je da do otpuštanja dolazi “zbog racionalizacije troškova poslovanja”.

“Menadžment želi da zaradi što više novca, a najlakši način je da otpusti jedan broj zaposlenih koji rade na neodređeno. Čini se da je poslodavac iz Ujedinjenih Arapskih Emirata spreman da Er Serbiju svede na nivo niskotarifne kompanije, kroz ukidanje obroka na letovima i uvođenje čekiranja preko agencija”, tvrdi neimenovani sagovornik Danasa.

Vlasnik 49 odsto Er Serbije je kompanija Etihad, koja je u prošloj godini zabeležila gubitak od 1,87 milijardi dolara.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno