Naslovna > Srbija Danas > Društvo > Među žrtvama trafikinga trećina deca

Među žrtvama trafikinga trećina deca

BEOGRAD – Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat i ministar Zoran Đorđević posetili su danas, povodom međunarodnog Dana borbe protiv trgovine ljudima, socijalno preduzeće nevladine organizacije “Atina”, Bagel bejgel šop, iz čijeg profita se finansiraju programi oporavka za žrtve trgovine ljudima koje vodi ova organizacija.

Ambasador SAD Skat podvukao je da je trgovina ljudima svetski fenomen i da nema zemlje koja nije suočena sa problemom modernog ropstva.

Prema njegovim rečima, najtragičnija je činjenica da više od 30 odsto žrtava trgovine ljudima jesu deca, a da u više od 70 odsto slučajeva žrtve čine žene i devojke.

“Taj fenomen je strašan, a organizacija “Atina” je pravi junak u borbi protiv trgovine ljudima, jer pomaže žrtvama da započnu novi život”, konstatovao je on u izjavi Tanjugu.

Kazao je da zbog toga nije slučajno odlučeno da se u fokus povodom Dana borbe protiv trgovine ljudima, stavi ova organizacija, jer ona daje veliki doprinos, a Ambasada je odlučna da pomogne.

“Mi smo partneri sa organizacijom “Atina”, ali i Ministarstvom rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvom unutrašnjih poslova i pravosuđa, jer svaka institucija ima ulogu koju treba da igra u sprečavanju trgovine ljudima”, poručio je on.

Skat je, upitan šta Srbija može još da učini da bude efikasnija u borbi protiv trgovine ljudima, rekao da svaka zemlja može biti još bolja, uključujući Srbiju, ali i zemlja iz koje dolazi SAD.

Ministar Đorđević je istakao da Srbija čini sve i da će činiti i ubuduće napore u borbi protiv trgovine ljudima. Rekao je da se nada da će za to iduće godine raspolagati većim sredstvima.

“Moderno ropstvo treba da se iskoreni. Ne želimo da Srbija bude jedna od zemalja u kojoj je prisutno moderno ropstvo”, rekao je Đorđević.

Ukazao je da je za Srbiju otežavajuća okolnost to što je na migrantskoj ruti, jer ta činjenica povećava rizik od trgovine ljudima.

Đorđević je podvukao da postoje modaliteti i primeri prakse u svetu i Evropi kako je moguće voditi efikasnu borbu protiv trgovine ljudima.

On je posebno izrazio zadovoljstvo radom nevladine organizacije “Atina” i “Bagel Bejgel šopa”, rekavši da je ideja da se kroz socijalno preduzetništvo finansira rad organizacije i pomogne onima kojima je potrebna pomoć, te da se korisnici centra vrate u normalan život.

Šefica organizacije “Atina” Jelena Hrnjak kazala je da je današnjim sagovornicima prenela preporuke koje bi bilo dobro da Srbija sprovede kako ne bi više bila na listi zemalja koje prati zbog ovog problema Stejt dipartment.

Rekla je da su te preporuke vezane za usvajanje nacionalne strategije i Akcionog plana, poboljšanje identifikacije žrtava, koja je praktično sada manja nego što je ranije bila.

Takođe tu su, kako je dodala, i različita pitanja vezano za krivično gonjenje i zaštitu žrtava na sudu, jer se one još uvek tokom sudskog postupka zastrašuju.

“Moraju da se suočavaju sa trgovcima mnogo puta, a sudski postupci traju dosta dugo, iako su načinjeni već napori u pravom smeru. To je što želimo da promenimo. Treba raditi više na ekonomskom osnaživanju žena i devojčica koje su preživele ovaj vid nasilja, kroz davanje šanse da se razvijaju, da budu samostalne i nezavisne, pri čemu je obrazovanje jedno od stvari koje treba da se poboljša”, objasnila je Hrnjak.

Istakla je da svi sistemi treba da prepoznaju problem kao svoj i da zajedničkim naporima pokušamo da napravimo neke promene za osobe u našem društvu koje nisu imale jednake šanse i nisu ravnopravne sa svima u društvu.

Ministar Đorđević, ambasador Skat, ambasadorka Australije Julija Finej, stalna koordinatorka UN u Srbiji Karla Robin Herši, zamenica tužioca Tamara Mitrović i zamenik tužioca za organizovani kriminal Goran Jović obišli su danas “Bagel Bejgel šop.

Radi se o socijalnom preduzeću udruženju “Atina”, čiji profit služi programima oporavka za žrtve trgovine ljudima koje vodi ova organizacija.

U okviru „Bagel bejgel” radnje korisnice Atininih programa imaju redovnu praksu i stiču znanje i iskustva koja im pomažu u daljem pronalaženju posla.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentari



Podeljeno