Naslovna > Slobodno vreme > Život > Melanom najređi i najopasniji oblik raka kože

Melanom najređi i najopasniji oblik raka kože

NOVI SAD – U letnjim mesecima, kada je koža izloženija Suncu, posebnu pažnju treba obratiti i na eventualne promene na mladežima.

Iako je melanom u medicinskoj praksi najređi oblik raka, koji se prepoznaje u 3-5% slučajeva svih malignih tumora kože, lekari savetuju redovne jednomesečne samopreglede i izbegavanje izlaganja štetnom UV zračenju.

U kojim slučajevima su odlasci kod dermatologa opravdani i hitni, saznali smo od pacijenata koje smo zatekli na odeljenju dermatologije Kliničkog centra Vojvodine.

Najčešći od svih oblika raka kože je bazocelularni karcinom, koji ne metastazira i svakodnevna je pojava kod starijih pacijenata. Kada je u pitanju melanom, u velikom broju slučajeva, njegovo ponašanje nije predvidivo, jer on može da metastazira.

“Smatra se da melanom nastane na nepromenjenoj koži, ali dugo može da nam liči na mladež. I sada samo ta neka evolucija i promena u vremenu treba da nam ukaže da to možda nije mladež. Često se desi i da se pacijenti kasno javljaju radi dijagnostike. I to je ono zbog čega smrtnost od melanoma, opet u toj celoj strukturi iznosi i do 90 odsto”, kaže dr Tatjana Roš, dermatološkinja.

U rizične grupe pacijenata, spadaju ljudi svetle puti sa mnogo mladeža, oni koji su genetski skloniji melanomu ili drugim oblicima raka. Međutim, prema rečima dermatologa, nijedan normalan mladež nakon eventualne povrede i zarastanja, neće uzrokovati melanom ili drugi oblik raka kože.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno