Naslovna > Srbija Danas > Politika > Mićunović: Odnosi Crne Gore i Srbije bez otvorenih pitanja

Mićunović: Odnosi Crne Gore i Srbije bez otvorenih pitanja

BEOGRAD – Ambasada Crne Gore u Srbiji priredila je prijem povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore, a ambasador te zemlje Branislav Mićunović poručio je da su odnosi dve zemlje danas bez otvorenih pitanja, najbolji u savremenoj istoriji naših naroda.

Ti odnosi, dodao je, rezultat su obostranih napora da odbacimo predrasude i zamenimo ih uvažavanjem i zajedničkom iskrenom željom za prosperitet naših zemalja.

Kako je rekao, danas bi se jasno dalo uočiti, više nego ikada pre, bilo kakav i bilo čiji gest koji bi bio uperen protiv ovakvih naših odnosa koje sa ponosom ostavljamo novim generacijama.

“I zato prijateljskoj Srbiji i svim njenim građanima upućujem najbolje želje za svaki prosperitet, a predsedniku države Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i Vladi Srbije želim uspeh, a na putu ka uspehu Srbija će u Crnoj Gori imati pouzdanog prijatelja za sve teme koje su nam zajedničke”, poručio je Mićunović.

On je istakao da se danas obeležava jedan od najvećih događaja u crnogorskoj istoriji, 13. jul 1941. godine, kada je jedan od najmanjih evropskih naroda podigao ustanak u okupiranoj Evropi.

Mićunović je naveo da je upravo na tradiciji antifašizma savremena Crna Gora utemeljila skladno, građansko društvo, različitih identiteta i kultura.

“Sa velikim zadovoljstvom ističem da veliki slobodarski praznik Crne Gore slavimo u slobodarskom Beorgadu, u prijateljskoj Srbiji, koja je kroz istoriju nebrojenim žrtvama, kao i Crna Gora, krčila put do svoje državnosti i slobode. Borba za slobodu je i na Grahovcu, na Vučjem dolu, i na Ceru i na Kajmakčalanu”, istakao je Mićunović.

On je dodao da je ovo veče posvećeno i crnogorskoj dijaspori u Srbiji, pa samim tim i u Vojvodini, u kojoj zajedno živi 28 nacionalnosti, među kojima i Crnogorci sa svojim jezikom i kulturom.

“Živela Srbija, da je večna Crna Gora”, poručio je Mićunović na prijemu na kojem je svirao upravo tamuraški orkestar Radiotelevizije Vojvodine, a služila su se i crnogorska i vojvođanska vina.

Prijemu u beogradskom hotelu “Hajat” prisustvovali su potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković, ministri Aleksandar Antić i Zoran Đorđević, predstavnici diplomatskog kora, kao i kulturnog i javnog života.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno