Naslovna > Slobodno vreme > Život > Ne goje: 14 namirnica koje možete da jedete do mile volje

Ne goje: 14 namirnica koje možete da jedete do mile volje

NOVI SAD – Iako namirice bez kalorija nažalost ne postoje, određene vrste voća i povrća pokazale su se kao odlični saveznici u borbi protiv viška kilograma.

Nutricionistkinja Lisa Jang navodi spisak 12 namirnica koje možete da jedete bez suzdržavanja. To su:

Celer – Skoro 95 odsto ove namirnice čini voda. Bogat je kalijumom, folatima, vlaknima i vitaminom K, a sadrži samo 16 kalorija na 100 grama.

Borovnice. Bogatije su antioksidansima više od bilo kojeg drugog voća, a sadrže i veliku količinu vlakana. Sto grama sadrži 57 kalorija.

Kelj – Sto grama ove namirnice sadrži 49 kalorija, čak 3 grama proteina i 2,5 grama vlakana. Tu su i omega-3 masne kiseline, vitamini i folati.

Paradajz – Jedan je od najboljih izvora likopena – karotenoida koji je od velike koristi u borbi protiv hroničnih bolesti, a bogat je i vitaminima A, C i B12, folnom kiselinom, hromom, kalijumom i vlaknima. Sto grama ove namirnice sadrži samo 18 kalorija.

Krastavac – Još jedna namirnica koja se sastoji pretežno od vode ima takođe 16 kalorija na 100 grama. Kora sadrži i mnogo vlakana i beta-karoten, oblik vitamina A koji ima blagotvorno dejstvo na zdravlje očiju.

Grejpfrut – Podstiče mršavljenje, bogat je vlaknima, folnom kiselinom i vitaminom C, doprinosi stabilizaciji nivoa šećera i holesterola u krvi i poboljšava varenje. Polovina jednog grejpfruta sadrži oko 50 kalorija.

Brokoli – Sadrži supstancu sulforafan, koja ima snažno antikancerogeno dejstvo. Osim toga, bogat je vlaknima i vitaminima A, C, E i K. Sto grama brokolija sadrži 34 kalorije.

Karfiol – Bogat je antioksidansima i fitohemikalijama koje imaju protivupalno dejstvo, pa se preporučuje osobama koje pate od hroničnih bolesti. Bogat je folnom kiselinom, vlaknima, vitaminom C i K, a sadrži 25 kalorija na 100 grama.

Kupine – Bogate su vitaminom C, antioksidansima i bioflavonoidima, poboljšavaju varenje i zatežu kožu. Sto grama sadrži 43 kalorije.

Zelena salata – Koja god vrsta bila u pitanju, sa 100 grama nećete u organizam uneti više od 20 kalorija. Bogata je folnom kiselinom, gvožđem i vitaminima A i C.

Pomorandže – Sadrže veliku količinu vitamina C, neophodnog za proizvodnju kolagena. Plod srednje veličine sadrži oko 80 kalorija.

Jagode – Sto grama jagoda sadrži više vitamina C od pomorandže. Ova vrsta voća takođe je bogata pilofenolim – vrstom antioksidansa, kalijumom i vlaknima. Sto grama ima 33 kalorije.

Dinja – Puna je beta-karotena, oblika vitamina A koji održava zdravlje očiju i dobar vid. Jedna porcija ovog voća obezbeđuje organizmu kalijumom i svu količinu vitamina A i C potrebnu u toku dana. 90 odsto dinje čini voda, a porcija ima samo 55 kalorija.

Dinja sorte medna rosa – Sadrži nešto manje kalorija po porciji od “obične” dinje – 64 kalorije, a većina njih potiče od 14 grama prirodnog šećera, koliko sadrži ovo voće. Porcija medne rose zadovoljava polovinu dnevne potrebe za vitaminom C. Sadrži i bakar, koji je ključan za zdravlje kože, ima važnu ulogu u iskorišćavanju gvožđa i u stvaranju hemoglobina i kolagena.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno