Naslovna > Slobodno vreme > Život > Nema zaraženih od komaraca Zapadnog Nila

Nema zaraženih od komaraca Zapadnog Nila

NOVI SAD – Komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila, posle Beograda, Pančeva i Zrenjanina, identifikovani su i u Novom Sadu. Od 45 klopki na isto toliko lokacija u gradu i okolini, nađeni su u dve. Obolelih za sada nema, ali u Institutu za javno zdravlje Vojvodine podsećaju da je ovo tek početak sezone aktivnosti virusa i da se negova najjača aktivnost očekuje u avgustu i septembru.

Doktorka Snežana Medić iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine objašnjava da u oko 80 odsto slučajeva kod osoba koje ubode zaraženi komarac nema nikakvih simptoma bolesti, dok se kod ostalih klinička slika razlikuje u zavisnosti od uzrasta

” U oko petini slučajeva, kod obolelih se javljaju glavobolja, mučnina, povraćanje, osip po telu i bol u mišićima , a jedan od 150 slučajeva dobija upalu mozga i moždanica.

To je teža klinička forma bolesti koja se obično javlja kod naših starijih sugrađana. Kod njih bolest može da se završi i smrtnim ishodom”, ukazala je doktorka Medić.

Ranijih godina virus Zapadnog Nila, koji prenose zaraženi komarci, pojavljivao se u julu. Ove godine, zbog velikih vrućina, aktivirao se ranije.

Darko Aćimović iz novosadske “Ciklonizacije” napominje da su tretmani suzbijanja počeli na vreme i da se situacija na ternu prati, ali i upozorava na to da nosioci virusa nisu rečni, nego kućni komarci koji se legu u baricama, zagušenim olucima, septičkim jamama.

Zbog toga je deo preventive i na građanima, kaže Aćimović

“Apelujem na građane da pomognu i sebi i nama. Mi ne možemo ući u svako dvorište i kuću i zato apelujemo na građane da prazne mesta sa zaostalom vodom, jer iz nih za sedam dana mogu da se izlegu stotine i hiljade komaraca”, upozorava Aćimović

Građani mogu I sami da se zaštite tako što će na prozore postaviti zaštitne mreže. Ukoliko izlaze, ne bi to trebalo da rade u ranim jutarnnim I kasnim večernjim satima kada su komarci najaktivniji, a preporučuje se i da koriste sredstva za odbijanje komaraca.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno