Naslovna > Srbija Danas > Društvo > “Niko ne može da vraća migrante u Srbiju”

“Niko ne može da vraća migrante u Srbiju”

BEOGRAD – Na Srbiju se ne odnosi Dablinski sporazum i naša zemlja nikome neće dozvoliti da prisilno vraća migrante na njenu teritoriju, poručio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Ministar je tako odgovorio na pitanje novinara da li, nakon što je Evropski sud potvrdio da Slovenija i Austrija mogu migrante da vrate u Hrvatsku, to može da dovede do toga da migranti iz Hrvatske budu vraćeni u Srbiju.

Vulin je rekao da se na Srbiju ne odnosi Dablinski sporazum, budući da nije članica EU.

“To je nešto što će morati sami da rešavaju u okviru EU. To što često umeju da nam kažu da neke stvari ne možemo da dobijemo zato što nismo članica EU, pa pravno nije moguće da budemo deo raznih sporazuma i dogovora, tako i sada moraju da razumeju da nismo deo EU i da se na nas ne odnose sporazumi koje oni potpisuju između sebe”, rekao je Vulin.

On je dodao da migranti ulaze na teritoriju EU, a da neki od njih i izađu sa teritorije Unije i kroz našu zemlju ponovo odu u zemlje EU.

“Dakle, teško da mi možemo na bilo koji način da budemo odgovorni”, rekao je Vulin i dodao da će naša zemlja nastaviti humano da se ophodi sa migrantima, ali i da nikome neće dozvoliti da prisilno vraća migrante na njenu teritoriju.

Evropski sud pravde podržao je nedavno odluke Austrije i Slovenije da deportuju tražioce azila nazad u Hrvatsku u zenitu evropske migrantske krize 2015. godine, čime je podržao Dablinski propis EU, po kojem izbeglice moraju podneti zahtev za azil u prvoj zemlji članici Unije u koju uđu.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno