Naslovna > Srbija Danas > Politika > Nikolić neće učestvovati u “unutrašnjem dijalogu” o Kosovu?

Nikolić neće učestvovati u “unutrašnjem dijalogu” o Kosovu?

BEOGRAD – Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić neće učestvovati u unutrašnjem dijalogu o Kosovu, saznaje Danas.

Na pitanje šta Tomislav Nikolić misli o inicijativi za pokretanje unutrašnjeg dijaloga o Kosovo, odnosno da li će i na koji način bivši predsednik biti uključen u razgovore, koje je inicirao šef države Aleksandar Vučić, u Nacionalnom savetu za Rusiju i Kinu Danasu je rečeno da se to novoformirano telo neće baviti politikom.

Bivši predsednik je tokom petogodišnjeg mandata bio prilično aktivan u vezi sa ovom temom. Odmah po stupanju na dužnost šefa države napravio je platformu za Kosovo koja je tada bila usaglašena sa Vladom Srbijom, sa namerom da bude usvojena i u Skupštini Srbije.

Međutim, osim usaglašavanja sa Vladom, platforma nije dalje otišla, uprkos očekivanjima Tomislava Nikolića.

Platforma iz 2013. godine, koju su usaglasili Vlada i predsednik Srbije, prema ocenama međunarodnih predstavnika predstavljala je povratak Srbije na pozicije koje je zauzimao Slobodan Milošević i dokument čija primena ne bi mogla da pomogne u odnosima između Kosova i Srbije, podseća Danas.

Plan Tomislava Nikolića iz 2015. godine za Kosovo predviđao je da ta teritorija formalnopravno dobije status autonomne pokrajine u okviru Srbije koji podseća na rešenja iz Ustava SFRJ iz 1974. godine.

To je, opet, ocenjeno kao povratak na stare i za Evropsku uniju neprihvatljive pozicije. Usledila je nejasna reakcija tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, koji je u narednim mesecima odlagao da se izjasni o Nikolićevoj platformi, navodi Danas.

Cvijetin Milivojević:Odluka je već doneta, to bi bio dijalog o odricanju od Kosova

Politički analitičar Cvijetin Milivojević izjavio je, govoreći o inicijativi predsednika Srbije Aleksandra Vučića za unutrašnjim dijalogom o Kosovu, da to nije dijalog o opstanku Kosova, već dijalog o odricanju od Kosova.

Radeta: SRS neće učestvovati u unutrašnjem dijalogu
Srpska radikalna stranka (SRS) neće učestvovati u unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji jer je, kaže potpredsednica te stranke Vjerica Radeta, status regulisan Ustavom i KiM je sastavni deo Srbije i o tome nema šta da se razgovara.

“Nema šta da se raspravlja, ni definiše, već samo da se zna da niko ne sme da prizna lažnu državu Kosovo, kao ni ulazak KiM u UN i u druge međunarodne institucije”, rekla je Radeta na konferenciji za novinare.

Rešavanje problema KiM, smatra, mora da se vrati u UN, “gde mu je i mesto”, a ističe da SRS insistira da se u sve razgovore pozove i uključi Rusija, “naša sila zaštitnica, jer već decenijama Albanci imaju svoju silu zaštitnicu, u vidu Briselske administracije kao i u vidu predstavnika najjačih sila i SAD”.

Kako je rekla to je jedini način da se potomstvu ne ostave problemi, već da se ostavi celovita država, što bi trebalo da bude interes svakog državnog funkcionera.

Ona dodaje da je “interesantno” da je tema aktuelizovana nakon Vučićeve posete Vašingtonu.

Radeta je rekla da o tome “koliko je Vučićev poziv na dijalog besmislen” govori činjenica da su taj poziv podržali “Čedomir Jovanović, koji je spreman da učestvuje u dijalogu, takođe Filip David, Milan Antonijević…”.

Ona je pozvala predsednika Srbije da, umesto poziva na dijalog, povuče potpise sa Briselskih sporazuma i prekid svih pregovora o ulasku Srbije u EU.

Milivojević je za N1 rekao da je jedna od tajni dolaska na vlast Srpske napredne stranke (SNS) u minimizaranju nekih tema koje su bile bitne građanima.

“SNS beži od odgovora na te teme, nikad nismo čuli šta nude kao rešenje za Kosovo, osim što nipodaštavaju sve one pre njih”, izjavio je Milivojević.

Sad traži alibi, ovo je pokušaj za nešto što sledi i za šta je predsednik već doneo odluku – a to je da je prioritet EU, što u prevodu znači pravno obavezujući sporazum sa Kosovom”, smatra Milivojević.

Prema njegovim rečima, normalno bi bilo da građane pitate za šta ste, a ne da odluku koju ste već doneli testirate i tražite alibi tako što uvlačite opoziciju, nacionalne i državne institucije, nevladin sektor.

“Tražite od njih podršku za ono što ste već odlučili. Zašto niste tražili unutrašnji dijalog pre potpisivanja briselskog sporazuma”, pita se Milivojević.

Osim tog razloga, on navodi da je protiv unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i zbog toga što bi, kako kaže, to bio monolog, a ne dijalog.

“Zatim, opozicija bi se učešćem u dijalogu samougasila jer bi dala alibi. Ozbiljan problem je i kršenje Ustava”, ocenio je Milivojević.

Dodao je da treba izabrati ono što je srpski interes, a to je, prema njegovom mišljenju, “da Srbija razmišlja o sebi”.

Ružić: Ne treba da živimo u mitomaniji

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić smatra da svi koji su pozvani na unutrašnji dijalog o Kosovu treba da se odazovu i dodaje da će svi oni koji to žele da politizuju time samo pokazati neodgovornost.

On je za N1 ocenio da je predsednik Aleksandar Vučić pokrenuo jednu bremenitu temu, ističući da podržava da se otvori nešto što vekovima stoji Srbiji kao kamenčić u cipeli.

Naravno da neće biti jednoumlja, kaže Ružić i dodaje da treba čuti i razlike.

“Ne treba da živimo u nekoj mitomaniji, ne samo o Kosovu, ovo je 21. vek. A istina je to da Kosovo nije subjekt međunarodnog prava, da dole živi ne tako mali broj naših sunarodnika, i treba im pomoći…”, rekao je on.

Ružić smatra da smo daleko od pravno-obavezujućeg sporazuma, i da je važno ubrzati što pre realizaciju Briselskog sporazuma, da pokažemo odgovornost, ali da takvu odgovornost pokažu i albanski zvaničnici.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno