Naslovna > Oko nas > Svet > Počeli trgovinski pregovori SAD i Kine

Počeli trgovinski pregovori SAD i Kine

VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države su danas otvorile prvu rundu trgovinskih pregovora sa Kinom otkako je Donald Tramp stupio na funkciju predsednika SAD, zahtevajući “pravedniji i recipročan” odnos, kao i bolji pristup i plasman za američku robu i usluge.

Ukazujući na 200-procentni rast kineskog uvoza u SAD u proteklih 15 godina i na američki deficit u trgovini sa Kinom od 309 milijardi dolara u prošloj godini, američki ministar za trgovinu Vilbur Ros je ocenio da to pod hitno mora da se menja, prenosi agencija Frans pres.

“Da je to bio samo prirodan rezultat snaga na slobodnom tržištu, to bismo mogli da razumemo, ali nije. Tako da je trenutak da uravnotežimo našu trgovinu i investicione odnose i to na jedan pravedniji i recipročan način”, kazao je Ros.

Pregovori su nastavak procesa koji su pokrenule prethodne dve administracije, a koji je Trampova administracija preimenovala u Američko-kineski sveobuhvatni ekonomski dijalog (CED).

Američki ministar finansija Stiven Menučin je rekao da će se u razgovorima sa kineskom delegacijom, predvođenom vicepremijerom Vang Jangom, fokusirati na konkretne korake kako bi se obezbedio bolji pristup i uravnotežen teren za američke kompanije na drugom najvećem svetskom tržištu.

Potpredsednik Vlade Kine Vang Jang je poručio da je važno da zvanični Peking i Vašington rade zajedno na rešavanju nesuglasica.

“Dijalogom ne mogu odmah da se reše sve nesuglasice, ali konfrontacija će odmah naštetiti interesima i jedne i druge strane”, rekao je kineski vicepremijer na Kinesko-američkom ekonomskom dijalogu u Vašingtonu, prenosi agencija Rojters.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno