Naslovna > Srbija Danas > Politika > Podrška Bugarske evropskom putu Srbije

Podrška Bugarske evropskom putu Srbije

BEOGRAD – Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa zamenicom premijera i ministarkom spoljnih poslova Republike Bugarske Ekaterinom Zaharijevom. Zaharieva je istakla punu podršku Srbiji na njenom putu ka punopravnom članstvu u EU i rekla da Bugarska veliku pažnju pridaje naporima Srbije u tom procesu.

Zaharijeva je pohvalila reforme koje Srbija sprovodi i naglasila da Bugarska snažno podržava dalji proces evrointegracija Srbije, dodavši da je na tom putu ispunjavanje uslova iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24 od velikog značaja.

Brnabić se zahvalila na doslednoj podršci koju Bugarska pruža Srbiji na putu ka evropskoj uniji i istakla da je Srbija u poslednje tri godine postigla veliki napredak u ekonomskoj i fiskalnoj stabilnosti, što predstavlja dobru osnovu za privlačenje novih investitora. Ona je dodala da će se Vlada Srbije u narednom periodu fokusirati na ispunjavanje standarda kroz proces reformi i dalju modernizaciju zemlje

Ona je ukazala da bugarske kolege stoje na raspolaganju da pruže kolegama u Srbiji svu neophodnu pomoć kroz razmenu iskustava i stručnu podršku.

Ministarka pravde Nela Kuburović sastala se Ekaterinom Zaharievom sa kojom je razgovara o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, kao i o sprovođenju Akcionog plana za Poglavlje 23.

Tokom razgovora, ministarke su se usaglasile da kada je u pitanju proces pridruživanja, najveći izazov jeste dosledno sprovođenje akcionih planova za poglavlja 23 i 24, jer ona predstavljaju i najteža poglavlja, te da nije slučajno što sa njihovim otvaranjem pregovori o članstvu počinju, a njihovim zatvaranjem se završavaju.

Kako će Bugarska predsedavati Evropskom unijom od 1. jula 2018. godine, Zaharieva je naglasila da glavni prioriteti na kojima će Bugarska raditi u tom periodu jesu politika mira i stabilnosti, partnerstvo sa istočnim zemljama, kao i proširenje EU ka državama Zapadnog Balkana.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno