Naslovna > Srbija Danas > Politika > Podrška Izraela Srbiji

Podrška Izraela Srbiji

TELAVIV/BEOGRAD – Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da su razgovori koje je imao sa izraelskim kolegom Avigdorom Libermanom bili veoma plodotvorni i da su otvorene mogućnosti za intenzivniju saradnju u oblasti odbrane, posebno u oblasti vojnog školstva, zdravstva i odbrambene industrije.

“Imamo šta da naučimo od Izraela i kada je u pitanju politika neutralnosti, budući da se Izrael nalazi na turbulentnom prostoru na kome je potrebno pokazati ne samo vojničku čvrstinu i snagu, već i diplomatsku sposobnost i umeće”, naglasio je Vulin u izjavi na kraju zvanične posete Izraelu, prvoj na nivou ministara odbrane od 2003. godine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Nastavljajući posetu Izraelu, Vulin je obišao je Muzej holokausta Jad Vašem, spomenik stradanja jevrejskog naroda u holokaustu, koji je osnovan 1953. godine kao svetski centar za dokumentaciju, istraživanje, obrazovanje i komemoraciju stradanja Jevreja u Drugom savetskom ratu. U muzeju se čuva i sećanje na stradale u logoru Jasenovac.

Vulin je položio venac na spomen-obeležje svim žrtvama holokausta u ime pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i upisao se u Knjigu utisaka.

Ministar odbrane Srbije je potom je obišao Stari grad u Jerusalimu i sastao se sa patrijarhom Jerusalimskim Teofilom III. U knjigu utisaka ministar Vulin je upisao:

“U Svetom gradu srpski narod ima duboke korene. Neizmerna zahvalnost Vašoj svetosti što čuvate uspomenu i budite nadu”.

Govoreći o razgovoru sa patrijarhom Jerusalimskim, Vulin je rekao da je Jerusalimska patrijaršija veoma uticajna ne samo u Jerusalimu, Izraelu već na čitavom Bliskom Istoku i da se reč patrijarha veoma sluša.

“Patrijarh je bio veoma jasan da Kosovo i Metohija ne mogu da budu oteti od Srbije i da će Jerusalimska patrijašija, gde god se čuje njen glas, ponavljati da je to Jerusalim srpski i da je to teritorija na kojoj srpski zakon i srpska država treba da postoje”, istakao je Vulin.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno