Naslovna > Regioni > Kosovo > Porodice ubijenih na KiM traže spomenik za žrtve

Porodice ubijenih na KiM traže spomenik za žrtve

Porodice ubijenih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji (KiM) obeležile su 19 godina od zločina u Orahovcu, kada su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova ubili 47 Srba, a u logor je odvedeno više od stotinu ljudi. Od vlasti je zatraženo da se podigne spomenik žrtvama NATO bombardovanja i zločina Oslobodilačke vojske Kosova. Pomen je organizovan u prostorijama udruženja, u Spomen sobi „Kosovske žrtve“, u 12 sati i 44 minuta, po vremenu Rezolucije UN 1244.

Porodice ubijenih i kidnapovanih kažu da ih najviše boli to što zločin ni do danas nije rasvetljen, a ubijeni nemaju ni grob koji bi porodice mogle da posete.

Dodaju da mnogi neće dočekati pravdu za svoje najmilije, zbog čega su crvene kartone uputili svima koji su im naneli zlo – bivšim političkim režimima i Evropskoj uniji.

“Na današnji tragičan dan vam poručujemo: Vi ste odgovorni za našu tragediju, vi ste saučesnici i porodice su vam dale crveni karton”, poručio je predsednik Udruženja kidnapovanih i nestalih Srba na KiM, Simo Spasić.

Članovi porodica očekuju da sud za ratne zločine počinjene na Kosovu procesuira odgovorne za stradanje Srba u logoru Klečka.

Od vlasti je zatražio da podignu spomenik žrtvama NATO bombardovanja i zločina Oslobodilačke vojske Kosova, kao i da pomognu porodicama nestalih i kidnapovanih da ostvare svoja prava.

Spasić je bivšim vlastima u Srbiji zamerio što su „pustile iz zatvora 2.100 albanskih zločinaca“, a nisu tražile istovremeno oslobađanje kidnapovanih Srba.

Predstavnica vladine Komisije za nestala lica Ljiljana Krstić je izjavila da je od 11. do 19. juna 1998. kidnapovano 40 Srba na području opštine Orahovac.

Obeležavanju je prisustvovao direktor Bezbednosno informativne agencije Bratislav Gašić.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno