Naslovna > Srbija Danas > Politika > Poslanici ponovo o kodeksu ponašanja, burno i uz opomene

Poslanici ponovo o kodeksu ponašanja, burno i uz opomene

BEOGRAD – U Skupštini Srbije je ponovo pokrenuto pitanje usvajanja kodeksa ponašanja poslanika, a Administrativni odbor formirao je radnu grupu za izradu tog akta, na burnoj sednici na kojoj se polemisalo o tome da li uopšte postoji potreba za takvim aktom, a koju su obeležile i kazne, isključivanje mikrofona i napuštanje sale.

Sve poslaničke grupe, osim SRS i LDP predložile su svoje predstavnike u radnoj grupi.

LDP i SRS smatraju da umesto na kodeksu, poslanici treba da rade na izmeni Poslovnika o radu parlamenta za koji kažu da je važniji posao od donošenja kodeksa.

Predsednik Administrativnog odbora Aleksandar Martinović iz SNS kaže da je uputio poziv svim poslaničkim grupama da predlože svoje članove, te istakao da je namera da se kodeks u parlamentu ne usvoji pukom većinom, nego da se postigne konsenzus.

“Nije mi namera da se kodeks donese pošto poto, nego da se zajednički dogovorimo o njegovoj sadržini”, rekao je Martinović koji je pozvao poslaničke grupe, koje to nisu do sada učinile, da predlože svoje predstavnike u radnoj grupi.

Martinović tvrdi da želi da odagna sve sumnje da će kodeksom biti umanjena neka prava poslanika.

“Tu vrstu straha ne treba da imate”, poručio je Martinović posle iznošenja takvih stavova u raspravi i izrazio nadu da će taj akt uskoro biti usvojen.

Ako smo politički protivnici, duboko sam uveren da ne treba da budemo neprijatelji, ne treba jedni druge da mrzimo, vređamo i psujemo, dodao je.

Poslanik SRS Nemanja Šarović kaže da je laž da postoji iskrena želja da se do kodeksa dođe konsenzusom i da se to vidi po tome što bi toj radnoj grupi predsedavao Martinović za koga kaže da je “najbolji predstavnik poslaničke grupe SNS, svetionik doslednosti i morala, najlepši i najpametniji u poslaničkoj grupi SNS i prava moralna gromada”.

Šarović je predložio da se donese još jedan kodeks koji bi kaže, zabranio “političku prostituciju”, kako se ne bi preletalo iz jedne u drugu stranku.

Šaroviću je Martinović isključio mikrofon i izrekao najpre jednu, a potom i drugu opomenu zbog urušavanja dostojanstva odbora, navodeći da neće dozvoliti da Šarović od odbora pravi cirkus i vređa poslanike.

Zbog izricanja opomena negodovali su i Šarović, koji kaže da nikoga nije vređao, ali i njegov stranački kolega Milorad Mirčić, koji je primetio da Martinović “nije imao takve manire dok je bio u SRS”.

Šarović i Mirčić, koji smatra da je izrada kodeksa gubljenje vremena, nakon toga su napustili sednicu.

Poslanik LDP Nenad Milić kaže da je besmisleno u ovom trenutku raditi na kodeksu, već da treba formirati radnu grupu za izmenu Poslovnika u cilju smanjenja diskrecionih prava predsedavajućeg skupštini i omogućavanja jednakih uslova za sve poslanike.

Milić je naveo da svaka vlast do sada Poslovnik o radu tumačila na svoj način i to na štetu opozicije, i istakao da mora da postoji Poslovnik u koji će i vlast i opozicija imati poverenje.

I Milić je otišao pre kraja sednice i to tokom rasprave o sledećoj tački dnevnog reda – Predlogu kodeksa ponašanja poslanika o granicama dozvoljenosti komentarisanja sudskih odluka i postupaka, koji je podneo Martinović, a koji je takođe posle burne rasprave usvojen.

U raspravi, na pitanje poslanice D JB Branka Stamenković da li će izrada kodeksa ponašanja poslanika krenuti iz početka ili će se koristiti materijali iz prethodnih skupštinskih saziva koji su se bavili tim pitanjem, Martinović je rekao da će svi članovi radne grupe dobiti materijala neophodan za rad, da postoji početna osnova, te da je na radnoj grupi da se dalje dogovora o sadržaju tog akta.

Poslanik Dveri Srđan Nogo kaže da ne vidi potrebu da se donese takav kodeks, te da je zapravo namera vladajuće većine da još više suzi prava poslanika, da im zabrani političko mišljenje i iznošenje ideja.

Martinović je odbacio te navode i rekao da nije namera da se smanjuju prava poslanika, niti je moguće učiniti , te da je izrada tog akta obaveza predviđena Poslovnikom o radu.

“Krajnje smo dobronamerni i iskreni. Želja mi je, ako je moguće, da se do predloga kodeksa dođe konsenzusom jer će on važiti i za vlast i za opoziciju”, rekao je Martinović.

Martinović je povodom kodeksa ponašanja poslanika i o tome koje su granice dozvoljene u komentarisanju sudskih odluka i postupaka, rekao da je obaveza da se kodeks donese proistekla iz Akcionog plana za Poglavlje 23.

O tom se predlogu takođe burno raspravljalo, pa je tako Branka Stamenković rekla da je pre tog kodeksa potrebno izmeniti Ustav tako da se pravosuđe oslobodi političkog pritiska, dok je Nenad Milić naveo da je to “papir” u kojem piše isto što i u Ustavu i Poslovniku, da će se i nakon njegovog stupanja na snagu i dalje komentarisati sudske odluke i da za to neće biti nikakvih sankcija niti moralne osude, jer to taj akt i ne predviđa.

Martinović je naveo da je vlada prošle godine usvojila takav kodeks, navodeći da već sada po zakonu nije dozvoljeno javno komentarisanje sudskih odluka za krivično delo za koje je zaprećen šestomesečni zatvor i novčana kazna.

Jovanović: Kodeks neće sprečiti radikale da iznose stavove

Generalna sekretarka SRS Nataša Jovanović kritikovala je danas donošenje Kodeksa ponašanja poslanika o granicama dozvoljenosti komentarisanja sudskih odluka i postupaka, navodeći da je to u suprotnosti sa načelima parlamentarne demokratije, Ustavom i Poslovnikom o radu Skupštine Srbije.

Jovanović je navela da je sloboda mišljenja i izražavanja garantovana Ustavom i da poslanici ne mogu biti pozvani na krivičnu odgovornost zbog izraženog mišljenja i stavova, te dodala da je vlast “instrukciju” za donošenje tog kodeksa dobila od predstavnika EU.

“Mnoge presude mogu biti politički motivisane i niko nema pravo da zabrani poslanicima da sa skupštinske govornice informišu građane o takvim slučajevima”, rekla je Jovanović.

Ona je dodala da vlast usvajanjem kodeksa zapravo pokušava da “prikrije slabosti i nemogućnost rešavanja nagomilanih ekonomskih i socijalnih problema”, kao i da on “neće sprečiti poslanike SRS da iznose stavove o svim temama, pa i o sudskim postupcima i presudama”.

Šta predviđa Kodeks?

Poslanici Skupštine Srbije biće dužni da u izjavama i nastupima u javnosti poštuju pretpostavku nevinosti, odnosno da se pridržavaju načela da se svako smatra nevinim za krivično delo dok se krivica ne utvrdi pravosnažnom sudskom presudom, predviđeno je kodeksom koji je danas usvojio skupštinski Administrativni odbor.

Kodeks ponašanja narodnih poslanika o granicama dozvoljenosti komentarisanja sudskih odluka i postupaka usvojen je na predlog predsednika Administrativnog odbora Aleksandra Martinovića iz SNS, a predviđa da je poslanik dužan da poštuje autoritet i nepristrasnost suda.

Kodeks će, kako je rečeno na sednici odbora, stupiti na snagu osmog dana od objavljivanja u “Službenom glasniku.

Martinović je rekao da je usvajanje tog kodeksa obaveza utvrđena Akcionim planom za Poglavlje 23.

Naveo je da je i po Krivičnom zakonu nedozvoljeno javno komentarisanje sudskih odluka krivično delo za koje je predviđen šestomesečni zatvor i novčana kazna.

Martinović kaže da je takav kodeks prošle godine usvojila Vlada Srbije.

Kodeksom koji je usvojio Administrativni odbor precizirano je da poslanik u javnim nastupima i izjavama ne sme da, pre donošenja pravnosnažne odluke suda, za učinioca krivičnog dela označi lice protiv koga je pokrenut krivični postupak ili u odnosu na koje su preduzete radnje koje prethode krivičnom postupku, kao što su hapšenje, saslušanje uhapšenog i zadržavanje osumnjičenog.

Kodeksom je predviđeno da poslanik u javnosti ne sme u toku trajanja krivičnog postupka, da iznosi ideje, informacije ili mišljenja kojima se predviđa tok ili ishod tog postupka ili kojima se ocenjuje procesna vrednost dokaza koji su izvedeni ili tek treba da budu izvedeni, na način na koji je moguće uticati na ishod krivičnog postupka.

Tom zabranom se, kako piše u kodeksu, sprečava se da se namernim ili nenamerni pritiskom na sud uskrati pravo okrivljenog na pravično i nepristrasno suđenje.

Navodi se i da se tom zabranom ne zadire u pravo poslanika da u izjavama i nastupima u javnosti iznosi ideje, informacije ili mišljenja o radu sudova i drugih pravosudnih organa.

Odredbe kodeksa primenjuju se i u vezi sa učinjenim prekršajima ili privrednim prestupima, kao i u vezi sa drugim sudskim postupcima.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno