Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > Poslovodstvo Fijata i radnici potpisali sporazum

Poslovodstvo Fijata i radnici potpisali sporazum

BEOGRAD – Poslovodstvo i predstavnici Samostalnog sindikata zaposlenih u kompaniji Fijat danas su potpisali sporazum u Vladi Srbije, čime je i formalno postignut dogovor o uslovima nastavka rada u toj kompaniji.

Dogovor će obezbediti nastavak proizvodnje modela fijat 500L u Srbiji, kao i nastavak dijaloga između Fijata i sindikata.

Sporazum su potpisali predsednik Samostalnog sindikata u Fijatu Zoran Marković i generalna direktorka kompanije “Fijat Krajsler automobili Srbija” Silvija Verneti.

Ministar privrede Goran Knežević je svojim parafom potvrdio sporazum, a prisustvovali su i premijerka Ane Brnabić i ministar rada i zapošljavanja Zoran Đorđević.

Postignuti dogovor je deo novog kolektivnog ugovora koji će obuhvatiti naredne tri godine.

Brnabić: Postignut dobar kompromis

Premijerka Ana Brnabić je izjavila danas nakon potpisivanja sporazuma između poslovodstva i Samostalnog sindikata u Fijatu, da su razgovori bili jako teški ali da je pronađen dobar kompromis.

“Razgovori bili jako teški, svi smo iscrpljeni. Ovo su bili pravi razgovori u smislu da ne postoji strana koja je pobednik i strana koja je izgubila. Nađen je dobar kompromis,” rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, obe strane su bile odgovorne i hrabre

“Znam da će i videla sam da su predstavnici radnika već izloženi nekim kritikama da je to moglo bolje, ali radnici su imali ozbiljne predstavnike koji su naterali i Fijat i vladu na ozbiljan kompromis” rekla je ona.

Brnabić kaže da i dalje stoji iza radnika Fijata.

“Nemam nikakav problem da ponovo razgovaram sa radnicima i objasnim šta je dobijeno ovim razgovorima,” dodala je ona.

Premijerka se zahvalila svim stranama koje su se odazvale pozivu Vlade za razgovore, a radnicima i Štrajkačkom odboru na odgovornosti i hrabrosti što su verovali u Vladu i mogućnost da se razgovara i nađe kompromisno rešenje.

Zahvalila se i predstavnicima Fijata što su imali razumevanja za razgovore koji su vođeni i za zahteve radnika.

Dogovoreno je osnivanje Komisije za tehnička merenja.

Komisiju će činiti članovi sindikata i članovi FCA Srbija, kao i tehnički stručnjaci iz sedišta kompanije.

Komisija će početi sa radom od 15. septembra.

Brnabić je objasnila da je ovom prilikom Vlada Srbije intervenisala kako bi se postigao dogovor ovde jer je bila vanredna situacija i došlo do potpunog potpuni prekida proizvodnje u firmi koja zapošljava više od 2.500 ljudi, trpeo je BDP, izvoz i kooperanti…

Za sve ostale stvari postoji institucionalni mehanizam Agencije za mirno rešavanje sporova, koja je jako profesionalna, navela je ona i istakla da se nada još većoj proizvodnji u Fijatu.

Sloga: Radnici taoci istrošenih sindikata

Sa druge stranje, Udruženi sindikati Srbije “Sloga” saopštili su danas da dogovor koji je potpisan između poslovodstva kompanije FAS i Samostalnog sindikata zaposlenih pokazuje koliko su srpski radnici taoci politike istrošenih sindikata, koje vlast godinama pomaže, favorizuje i aktivira po potrebi svoje politike.

Ono što je ponuđeno radnicima Fijata je ništa, a koji su ustupci takozvanog “reprezentativnog” Samostalnog sindikata i za koju cenu – videćemo, jer su razgovori i dogovori koji oni vode u ime radnika uvek tajni, navodi se u saopštenju.

Za Slogu je najporazniji pristanak tog sindikata da se kolektivnim ugovorom u ime radnika uzdržava od legitimnog i zakonskog prava na štrajk tokom naredne tri godine.

“Ovo je ujedno i “Pirova pobeda” Vlade i premijerke Ane Brnabić, koja je slično poput nekadašnje “gvozdene” britanske premijerke Margaret Tačer radila na tome da umanji moć sindikata, optužujući ih da štrajkovima podrivaju parlamentarnu demokratiju i ekonomski učinak”, navodi se u saopštenju.

Ćulibrk: Fijat državi ne plaća poreze i doprinose

Svaka vlada Srbije, od Mirka Cvetkovića pa na dalje, dala je Fijatu u Kragujevcu neke povlastice potpisujući izmene i dopune sporazuma, rekao je glavni urednik NIN Milan Ćulibrk na Televiziju N1.

Prema njegovim rečima, Fijat državi ne plaća poreze i doprinose, porez na dobit, a ni dividendu.

Ćulibrk je rekao da je na zaposlene u Fijatu vršen ogroman pritisak da će biti odgovorni ako ta kompanija odluči da ode iz Srbije i da zbog toga 10.000 do 15.000 ljudi ostane bez posla.

Ćulibrk je ocenio da su radnici sve radili po zakonu, jer su prvo najavili štrajk, a potom imali štrajk upozorenja, pa ako je na nekoga trebalo vršiti pritisak, onda je to bio Fijat.

Vlada s jedne strane kaže da nema veze s tim, zato što ne naplaćuje porez na dobit, svoj deo dividende od profita, kao i poreze i doprinose. To nisu desetine miliona evra, to su više stotina miliona evra. Vlada itekako ima veze s tim, kaže Ćulibrk.

Ćulibrk je otkrio da Fijat u Srbiji ne plaća ni porez na profit od 15 odsto i da 50 miliona evra na ime tog poreza nije plaćeno državi.

U svakoj drugoj zemlji bi suvlasnik 33 odsto tražio da mu pripadne 33 odsto profita, samo država Srbija ne traži da joj to Fijat plati, zaključio je Ćulibrk

Sporazum – signal da Fijat ostaje u Srbiji

Potpisivanje sporazuma signal je da taj proizvođač automobila ostaje u Srbiji i u narednim godinama i garancija je da će radnici te fabrike i dalje imati siguran posao, izjavila je danas glavna i odgovorna urednica “Magazina Biznis” i “Ekonometar” Radojka Nikolić.

“Ovo je signal da Fijat ostaje u Srbiji, s obzirom na to da ugovor države sa Fijatom ističe sledeće godine. Ovaj ugovor je potpisan na tri godine i time je najavljen dalji rad Fijata. Za radnike je značajno potpisivanje ugovora jer garantuje posao, rad i opstanak fabrike u Kragujevcu, koja je uz sve mane i prednosti, značajna za Srbiju”, naglasila je Nikolić.

Ona objašnjava, da je kojim slučajem štrajk potrajao i da se nije uključila Vlada, ušlo bi se u period kolektivnog godišnjeg odmora u Fijatu, i to bi, kaže, dodatno zakomplikovalo stanje u kragujevačkoj fabrici, ali i državi.

“Jako je bila važna medijacija od strane premijerke Ane Brnabić koja je uspela da obe pregovaračke strane, uz kompromise i sa jedne i sa druge strane, u veoma važnom momentu, dovede za pregovarački sto”, ističe Nikolić i dodaje da ni jedna ni druga strana nisu apsolutno dobili sve ali da je najvažnije, smatra, što je ugovor potpisan na period od tri godine.

Kaže da se u vrlo složenim uslovima došlo do kompromisa i objašnjava da su veće plate cilj svima, pa i radnicima Fijata u Srbiji, koji porede svoja sa znatno većim primanjima kolega u inostranstvu.

Kaže da Srbija nema BDP kao Poljska ili Italija, te da su plate radnika u Fijatu ovim ugovorom, koliko je bilo moguće, usklađene sa visinom prosečnih plata u zemlji.

Štrajk trajao od 27. juna do 18. jula

Radnici Fijata su bili u štrajku od 27. juna do 18. jula, a rukovodstvo Fijata i sindikati postigli su dogovor, uz napore premijerke Brnabić i Vlade.

Između ostalog, tokom razgovora je dogovoreno povećanje plata u skladu sa zvaničnom stopom inflacije projektovanom od strane Narodne banke Srbije za naredne tri godine.

Svake godine u februaru, plate zaposlenih usklađivaće se sa projektovanom inflacijom, koju objavljuje NBS, a za 2018. godinu, plate će biti povećane za 4,5 odsto.

Za 2017. godinu, povećanje će biti u iznosu od 2,2 odsto od avgusta (kako bi se izjednačilo sa godišnjom projektovanom inflacijom).

Dogovorena je isplata polovine novogodišnjeg bonusa u avgustu, dok će ostatak (druga polovina bonusa) biti isplaćen u decembru ove godine.

Postignut je i dogovor da se naknada za noćni prevoz duplira.

Naknada će biti duplirana u slučajevima kada zaposleni moraju da dođu ranije ili da ostanu duže na poslu od redovnog vremena saobraćanja javnog prevoza.

Razgovori o mogućem uvođenju bonusa efikasnosti, sličnog onom koji se već primenjuje u drugim državama kao što su Italija i Poljska, počeće već 2018. godine.

U skladu sa dogovorom, predstavnici sindikata prihvatili su da se uzdržavaju od bilo kakvih štrajkova tokom celog perioda trajanja novog kolektivnog ugovora.

Pregovori između sindikata i Fijata su započeli 19. jula uz posredstvo premijerke Brnabić i Vlade Srbije.

Vlada Srbije smatra da je postignuti dogovor odličan pokazatelj da je Srbija dobro mesto i za domaće i za strane investitore, što doprinosi daljem ekonomskom rastu i razvoju zemlje.

Pregovori su vođeni u konstruktivnoj atmosferi uz aktivno učešće premijerke.

Postignut dogovor predstavlja pobedu dijaloga u kome se došlo do dogovora prihvatljivog za sve.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno