Naslovna > Srbija Danas > Politika > Predsednik Vučić sutra u Vašingtonu

Predsednik Vučić sutra u Vašingtonu

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra i u ponedeljak u svojoj verovatno najvažnijoj poseti ove godine, u Vašingtonu, gde će razgovarati sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom.

Predsednika Srbije u Vašingtonu dočekuju kao “ključnog aktera u održavanju mira i stabilnosti u susedstvu Srbije”, kako to za Tanjug kaže bivši američki ambasador u Beogradu, a danas šef jedne uticajne think-tank organizacije, Kameron Manter.

To, međutim, ne znači da Vučića očekuje lak posao u Vašingtonu.

Naprotiv. Na to upućuju i eksperti za politiku američke administracije, koji veruju da će posetom, mimo bilateralnih tema, svakako dominirati pitanje na čijoj je strani Beograd, imajući u vidu interese zapada i Rusije u regionu.

Od šefa srpske države, po svemu sudeći, tokom ove posete, prve u tom svojstvu, očekivaće se jasni i konkretni odgovori, čije implikacije, takođe, mogu biti vrlo konkretne.

Tako misli, na primer, još jedan bivši ambasador SAD u našoj zemlji, Vilijam Montgomeri, koji, naizgled paradoksalno, kaže da pitanje Srpsko-ruskog humanitarnog centra i status njegovog osoblja neće biti bitna tačka na dnevnom redu sastanaka u Vašingtronu:

“Žao mi je što to moram da kažem ali u opštoj slici, za SAD zapravo i nije bitno da li će Srbija odlučiti da se približi Rusiji dajući na primer ‘diplomatski status’ onome što bi trebalo da bude ‘humanitarni centar’. Dani Hladnog rata kada su te stvari bile važne za SAD su odavno prošli,” rekao je Montgomeri za Tanjug.

To je, kaže, mnogo važnije pitanje za narod Srbije i to kako on vidi svoju budućnost:

“Jer će implikacije te odluke snositi narod Srbije, a ne SAD”, upozorava Montgomeri.

Da ne ostane nikakva dilema po tom pitanju, profesor vašingtonskog instituta Kejto Ted Karpenter precizira:

“Trampova administracija je tek za dlaku manje rusofobična nego prethodna”.

“Američke vođe na uticaj Moskve bilo gde gledaju sa oprezom i često otvorenom sumnjom “, ocenjuje Karpenter za Tanjug.

Predsednik IstVest instituta, Kameron Manter očekuje da će to pitanje biti sagledavano u širem kontekstu.

Prema njegovim očekivanjima, Vučić će se, kao i Vašington, usredsrediti na pitanja u rasponu od rukovođenja u BiH i Makedoniji, preko odnosa Beograda i Prištine do ekonomskog povezivanja regiona i članstva u zapadnim institucijama.

Razume se da će na stolu biti i druga, bilateralna pitanja, pre svega ekonomske saradnje i američkih investicija u Srbiji, ali i saradnje na odbrambenom planu.

Vučić će tako već sutra imati sastanak sa šefom Biroa nacionalne garde SAD Džozefom Lengjelom i komandantom Nacionalne garde Ohaja, general-majorom Markom Bartmanom.

Očekuje ga i susret sa predstavnicima Poslovnog saveta za međunarodno razumevanje (Business Council for International Understanding).

U kompaniji CISCO srpski predsednik će prisustvovati potpisivanju Memoranduma o razumevanju.

Zatim će imati sastanak sa predsedavajućim i kopredsedavajućim Senatskog potkomiteta za Evropu, senatorom Ronom Džonsonom i senatorom Krisom Marfijem.

Takođe je planiran susret sa kopredsedavajućim Srpskog kongresnog kokusa, kongresmenima Ted Pumom i Emanuelom Kliverom.

Konačno, u ponedeljak sledi i ključni sastanak, sa potpredsednikom Pensom.

Poseta Vašingtonu dolazi posle više značajnih spoljnopolitičkih sastanaka predsednika Vučića, uključujući poslednji, u petak u Briselu, sa predsednikom Saveta Evropske unije Donaldom Tuskom.

U svim tim razgovorima Srbija je dobila podršku za svoj evropski put i pohvale za ključnu ulogu u održavanju stabilnosti u regionu, kao i sprovedene ekonomske reforme.

Predsednik Vučić svojim sagovornicima poručio je da Srbija želi dobre odnose sa svim centrima političke moći i odlučivanja, i da ostaje pri politici za koju smatra da je pre svega u interesu građana Srbije.

Da li će očekivanja Vašingtona biti u skladu s takvom politikom i na kojim tačkama, moglo bi da bude jasnije već za par dana, po Vučićevom povratku iz ove, nema sumnje, i značajne i veoma izazovne posete.

Manter: Za SAD Vučić ključni akter za mir na Balkanu

Predsednik IstVest instituta I bivši američki ambasador u Beogradu Kameron Manter očekuje da će predsednik Srbije tokom predstojeće posete SAD ukazati na to da na zapadnom Balkanu postoje ozbiljni izazovi I da je zemljama regiona potrebna pomoć SAD u ciju pronalaženja rešenja.

Premda ne može da kaže koja konkretna pitanja će Vučić pokrenuti u Vašingtonu, Manter ističe da veruje da će to biti njegova sveobuhvatna poruka.
Prema njegovim očekivanjima, Vučić će se, kao I Vašington, usredsrediti na niz pitanja, od rukovođenja u BiH I Makedoniji, preko odnosa Beograda I Prištine, do ekonomskog povezivanja regiona I članstva u zapadnim institucijama.
“SAD gledaju na predsednika Vučića kao na ključnog aktera u održavanju mira I stabilnosti u susedstvu Srbije”, rekao je Manter za Tanjug.

Na pitanje šta se može očekivati od američke administracije kada je reč o zaštiti srpskih interesa u okviru dijaloga Beograda I Prištine, kao i zaštite srpske manjine na Kosovu, Manter odgovara:
“Morate pitati američku administraciju o njenoj politici. Dok sam ja bio diplomata, uvek smo isticali značaj demokratskih institucija, uključujući zaštitu prava manjina.”

Bivši američki diplomata kaže I da je politika SAD odavno da promoviše integraciju balkanskih država u zapadne institucije, uključujući EU.
“To je nešto do čega je prijateljima zemalja regiona sigurno stalo”, kaže Manter.

On dodaje da trenutno, zajedno sa ambasadorima Frenkom Viznerom I Rozmeri di Karlo (koji su inače dobri poznavaoci prilika na Balkanu) radi na projektu s ciljem da se američkoj vladi daju saveti o politici koja će doprineti uspehu svih zemalja regiona.
“Promovisanje integracije u zapadne institucije biće glavni deo toga”, poručuje Manter.
Govoreći o stavu SAD prema odonosu Srbije I Rusije, Manter naglašava da je “Rusija prijatelj Srbije, baš kao što su SAD prijatelj Srbije”.
“Mislim da je za Srbiju mudro da sarađuje sa obe zemlje, pošto obe javno podržavju cilj Srbije da postane član EU I doprinese miru I stabilnosti na Balkanu”, ocenjuje Manter.”

Komenatrišući pitanje rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, na koji američki zvaničnici ne gledaju baš sa odobravanjem, kao I medijske šspekulacije o mogućem otvaranju američkog centra, zajedno sa EU u Užicu, Manter kaže:
“Savetujem vam da o tome (humanitarnim centrima) razgovarate sa predstavnicima američke vlade. Lično smatram da Amerika, umesto da se bavi takmičenjem u vezi sa humanitarnim centrima, može najbolje da doprinese povećanjem investicija, koristeći talente ljudi koje zemlje poput Srbije nude, I sektora ekonomije koji imaju izuzetan potencijal za uspeh.”

Manter takođe ne sumnja da će Vučić tokom posete Vašingtonu želeti da iskoristi priliku da promoviše ekonomske mogućnosti u Srbiji.
“I slažem se sa njim: ekonomija I poslovanje su ključni za budući uspeh”.

Manter je naveo I da se IstVest institut, na čijem je čelu, ponovo angažuje u Srbiji I regionu, dodajući da će istraživanje mogućnosti za ekonomski rast biti takođe u njihovoj agendi.
Najavio je I da će krajem meseca posetiti Srbiju.

Karpenter: Ruske ambicije na Balkanu u centru pažnje

Ruske ambicije na Balkanu i Srbija biće ključna tema predstojećih razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i potpredsednika SAD Majka Pensa, ocenjuje profesor vašingtonskog instituta Kejto Ted Karpenter.

“Vašington želi da u velikoj meri ograniči, ako ne i eliminiše, ruski uticaj na Balkanu, baš kao što to čini i na drugim mestima, u istočnoj Evropi, centralnoj Aziji i Bliskom istoku”, ocenio je Karpenter za Tanjug uoči posete srpskog predsednika Vašingtonu.

Karpenter ukazuje da je “Trampova administracija tek ‘za dlaku’ manje rusofobična nego prethodna.

“Američke vođe na uticaj Moskve, bilo gde, gladaju sa oprezom i često otvorenom sumnjom”, ocenjuje Karpenter, odgovarajući na pitanje šta predsednik Vučić može očekivati u Vašngtonu po pitanju stava SAD prema odnosima Srbije i Rusije, ruskom uticaju na Balkanu i pitanju rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.

Ekspert Kejto instituta smatra da će agendu predsednika Srbije tokom susreta sa zvaničnicima SAD ispuniti pre svega diskusija o ruskim ambicijama na Balkanu, kao i izgledima za konačno članstvo Srbije u EU i možda NATO.

On ukazuje da će biti reči i o tome kako na najbolji način smanjiti napetost između Beograda i Prištine, i kaže da će se SAD zalagati za pomirenje među svim etničkim grupacijama i insistirati na ravnopravnom tretmanu za sve.

Na pitanje šta se može očekivati od američke administracije kada je reč o zaštiti srpskih interesa u dijalogu sa Prištinom i zaštiti prava srpske manjine, on kaže:
“Vašington se neće značajnije obavezati kad je reč o zaštiti prava srpske manjine.”

Uzimajući u obzir političke trendove na Kosovu, posebno iznenađujuće dobar prolaz ultranacionalističkih partija na nedavnim izborima, “sudbina srpske manjine nije obećavajuća”, ocenjuje Karpenter.
Američki analitičar očekuje da će predsednik Aleksandar Vučić tokom razgovora sa američkim zvaničnicima tražiti američku podršu za ubrzavanje procesa evrointegracija, međutim, skreće pažnju da SAD imaju malo uticaja na to ali I “još manje interesa da svoj diplomatski kapital troši u korist Beograda”.

Kada je reč o ekonomskom apsektu Vučićevih razgovora, Karpenter kaže smatra da će na dnevnom redu biti uobičajena pitanja o pomoći i trgovini, ali ističe da “Trampova administracija neće biti posebno prijemčiva ni za jedno od ta dva”.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno