Naslovna > Srbija Danas > Politika > Predstavnik ambasade SAD obišao srpsko-ruski centar

Predstavnik ambasade SAD obišao srpsko-ruski centar

NIŠ – Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu danas je posetio predstavnik Ambasade SAD u Srbiji, pomoćnik vojnog atašea Hajrum Garvin, koji se informisao o radu te ustanove.

Gosta su sa istorijatom osnivanja, strukturom i pravnim osnovama funkcionisanja Centra kao međuvladine organizacije upoznali kodirektor Vjačeslav Vlasenko i službenici koji tu rade.

Bilo je reči o značajnom doprinosu Centra u sprečavanju i otklanjanju posledica elementarnih nepogoda u Srbiji i drugim državama u regionu, o pružanju hitne humanitarne pomoći, povećanju efikasnosti srpskog nacionalnog sistema reagovanja na vanredne situacije.

U tom su smislu pomenuli i obuku srpskih stručnjaka u obrazovnim ustanovama Rusije i nastavnim kompleksima na teritoriji Centra, kao i vežbe i treninga, te isporuku moderne vatrogasne i spasilačke tehnike za Srbiju.

Predstavnik SAD je dobio iscrpne odgovore na sva pitanja koja je imao, uključujući i ona u vezi s nacrtom rusko-srpskog međuvladinog sporazuma o uslovima boravka, privilegijama i imunitetu osoblja Centra.

Gosti su imali mogućnost da se neposredno upoznaju sa materijalno-tehničkim resursima Centra, a posebno interesovanje izazvao je centar koji upravlja u kriznim situacijama (CUKS).

Poseta predstavnika Ambasade SAD je još jedna potvrda apsolutne transparentnosti rada Centra, čiji je cilj isključivo rešavanje zadataka u oblasti reagovanja na vanredne situacije i pružanje humanitarne pomoći u Srbiji i drugim balkanskim državama.

Američki gosti nisu izneli nikakve primedbe u tom pogledu, a informisani su još da će uskoro jedinica SRHC-a zadužena za humanitarno razminiranje početi s čišćenjem teritorije Srbije, dok će iz Rusije stići prvi deo opreme i tehnike namenjene popunjavanju rezervi Centra i nastavno-trenažnoj obuci.

U saopštenju o ovoj poseti najavljene su za nerednu sedmicu posete delegacija drugih ambasada, između ostalih za 18. jul planirana je poseta predstavnika ambasada Austrije, Švajcarske i Poljske.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno