Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > Pregovori u Goši u pat poziciji, tri dana za izjašnjavanje

Pregovori u Goši u pat poziciji, tri dana za izjašnjavanje

BEOGRAD – Pregovori između štrajkača i poslovodstva Goše zapali su danas u pat poziciju, jer svaka strana ostaje pri svom stavu, a to podrazumeva da radnici i dalje štrajkuju i neće da rade pre nego što im se isplati preostali dug, a poslovodstvo na drugoj strani za to nema novca.

Danas su više od tri sata u Smederevskoj Palanci razmatrane razne solucije, pa je nakon toga miritelj iz Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova preporučio stranama da se u naredna tri dana izjasne i daju eventualne sugestije.

Njegova preporuka podrazumeva da se radnicima odmah nakon prodaje teretnih vagona ili obrtnih postolja isplati jednokratno najmanje po 65.000, dok poslovodstvo tvrdi da postoje dobre šanse da se određena roba proda.

Takođe, preporuka podrazumeva da se preostale neisplaćene zarade za 2015, 2016. i 2017. namiruju u 16 mesečnih rata počev od 1. septembra ove godine, ali i da se u arbitražnom postupku pred Agencijom utvrdi iznos tih zarada u skladu sa nadležnostima Agencije, koja odlučuje o minimalnim zarada.

Preporuka predviđa i da se u saradnji sa nadležnim organima namire obaveze za penzijsko, invalidsko i socijalno i zdravstveno osiuganje, zatim pripadajući iznos doprinosa, kao i osiguranje za slučaj privremene nezaposlnosti za period za koji im nije pokriven, a u skladu sa zakonom.

Nakon usvajanja ove preporuke, radnici bi bili obavezni da normalizuju rad i obustave štrajk, koji traje već četiri meseca.

Nakon usvajanja preporuke u narednih nedelju dana trebalo bi očekivati da strane koje su inicirale spor pred Agencijom, a to su zaposleni i uprava Goše, zakljucuče sporazum o okončanju postupka pred Agencijom.

Ukoliko se ne postigne dogovor u vezi s preporukom miritelja, on će nastaviti pregovore sa svakom stranom u sporu.

Pregovorima prvi put su pored predstavnika štrajkačkog odbora prisustovali i predstavnici sindikata u Goši, a to su Savez samostalnih sindikata radnika, Udruženi granskih sindikata Nezavisnost i Sindikat industrijskih radnika.

Radnici Goše već četiri meseca su u štrajku i ne primaju plate.

Goša duguje oko 512 miliona dinara za poreze i doprinose, a postoji mogućnost da se sa vladom dogovori reprogram obaveza prema Fondu za razvoj i Poreskoj upravi, ali tek u slučaju da se radnici vrate na posao i Goša počne da proizvodi.

Brnabić: Moramo da nađemo način da Goša počne da radi

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da Vlada Srbije pokušava sve kako bi razrešila sukobe u kompaniji Goša na institucionalni način, te poručuje da se mora nacji način da fabrika počne da radi.

Brnabić je prilikom obilaska radova na rekonstrukciji Muzeja savremene umetnosti rekla novinarima da je Goša pre svega privatna firma i da je njen slučaj potpuno drugačiji od onog što se dešava u Fijatu u Kragujevcu.

“Država je delom vlasnik Fijata i u tom smislu smo morali da se umešamo u razrešavanje problema u toj fabrici. Od Fijata direktno ili indirektno zavisi 10.000 radnih mesta i veliki deo BDP-a i ogroman broj malih i srednjih preduzeća u Srbiji”, kazala je Brnabić dodajući da se zbog toga i umešala da se problem Fijata što pre reši.

Premijerka je napomenula da Vlada Srbije u Goši radi sve što je njenoj moći, ali podsceha da je Goša privatna firma i da je pitanje koliko država realno može da utiče na rešavanje problema.

“Naš cilj je da pomognemo radnicima kojima zarade duguje privatni vlasnik i mi to ne možemo da pokrijemo iz budžeta Republike Srbije. Dugovanja državi stavili smo na drugo mesto u odnosu na dugovanja zaposlenima”, rekla je Brnabić i dodala da se trude da reše problem sa vlasnikom u vezi s poslovima koji bi doneli zaradu fabrici i zaposlenima.

Ona je podsetila da je privatizacijom i kupovinom kompanije vlasnik rešio sve obaveze prema državi, ali da nema novca da plati zarade, porez ni doprinose.

Zbog toga, dodala je, mora da se nađe način da fabrika počne da radi.

“Sve što država može da uradi je da pomogne fabrici da počne da radi i da isplaćuje zarade zaposlenima i da počne da vraća dugovanja državi”, rekla je Brnabić.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno