Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > Prekinut štrajk u Fijatu, sutra počinju pregovori

Prekinut štrajk u Fijatu, sutra počinju pregovori

BEOGRAD – Premijerka Ana Brnabić je danas kasno po podne postigla dogovor sa štrajkačima u kragujevačkom Fijatu o prestanku štajka i započinjanju pregovora.

Premijerka je iza zatvorenih vrata više od dva sata razgovarala sa predstavnicima štrajkača u “FCA Srbija” gde je proizvodnja bila obustavljana 27. juna.

Na sastanku održanom u Skupštini Grada Kragujevca dogovoreno je i da sutra u podne u Vladi Srbije počnu pregovori sa poslodavcem.

Ana Brnabić je, na konferenciji za štampu, zahvalila radnicima i najavila da će Vlada u pregovorima učiniti sve što je u njenoj moći.

“Drago mi je da kažem da je sastanak bio uspešan, da je sutra radni dan i da sutra u 12 krećemo u pregovore sa Fijatom u Vladi Republike Srbije”, rekla je ona.

Brnabić je istakla da će ona organizovati i biti prisutna na pregovorima zato što joj je važno da održi obećanje koje je dala radnicima i sindikatima, da budem tu sa njima dok razgovaramo sa Fijatom.

“Ne mogu da garantujem šta ćemo dobiti, rekla sam da Vlada kao manjinski partner ne može da garantuje šta će dobiti”, istakla je premijerka.

Ono što može da garantuje, kako je istakla, jeste da će biti sve vreme uz radnike i da će zajedno pregovarati, i da će uz njih biti Vlada Srbije.

Brnabić je napomenula da će sa svojim timom, pre svega sa ministrom privrede Goranom Kneževićem, insistirati da se ispuni što više zahteva sindikata.

“Videćemo šta ćemo dobiti, ali sindikati su već pobedili u tome da je Vlada tu za njih”, rekla je premijerka.

Ona je podsetila je da je pre ovoga bila ministar državne uprave i lokalne samouprave i da nije znala za mnoge probleme sa kojima su se suočavali radnici u “Fijatu”.

Prema njenim rečima, puno problema ima veze proizvodnim procesom, i može da se reši sa nekim srednjim menadžmentom, ali to je svakako nešto što je eskaliralo i o čemu Vlada kao manjinski vlasnik treba da razgovara sa većinskim vlasnikom.

“Mislim da Vlada treba da u nadzornom odboru ima ljude koji će mnogo više i mnogo češće da obaveštavaju nas u Vladi o tome šta se dešava u Fijatu”, napomenula Brnabić.

Ona je, pored radnika i sindikata koji su, kako je rekla, pokazali upornost i hrabrost, zahvalila i rukovodstvu “Fijata”, sa kojima je tokom dana štrajka imala razgovore i molila ih za strpljenje.

“Molila sam ih za strpljenje dok ne vidimo šta ćemo da uradimo zato što je ‘Fijat’ važan za celu Srbiju, važan je i za ove radnike, važan je i za Kragujevac, važan je i za kooperante, važan je i za nas kao Vladu Srbije, važan je i za ekonomiju Srbije”, istakla je premijerka Brnabić.

Ona je dodala da će se, zbog toga, kao predsednica Vlade mnogo više posvetiti “Fijatu” “zato što to dugujem i svim ovim ljudima, stvarno divnim ljudima”.

“Imali smo težak sastanak, ali nekako sastanak koji je meni puno značio, u kome su i oni pokazali stvarno puno razumevanja i puno strpljenja”, dodala je Brnabićeva.

Marković: Sutra je u Fijatu radni dan

Predsednik Štrajkackog odbora Fijata Zoran Marković izjavio je da se otkazuje protest koji je bio zakazan za sutra i pozvao je sve radnike “Fijata” da tog dana dođu na svoja radna mesta.

On je rekao da su sindikat i štrajkački odbor, posle sastanka sa premijerkom Anom Brnabić, fabrike “FCA Srbija” odlučili da prekinu štrajk i nastave razgovore sa predstavnicima kompanije i Vladom Srbije na najvišem nivou.

Za sutra zakazanog protesta ispred Skupštine Grada Kragujevca u 11 sati neće biti, naglasio je Marković na konferenciji za štampu, posle sastanka sa predsednicom Vlade Srbije.

Marković je istakao da odluka o prekidu štrajka nije poraz, kako će neki da to predstave.

“Putem medija želim da obavestim sve drage kolege i koleginice da ovo nije poraz, jer mnogi će tako to da predstavljaju, pojedni koji su tražili da idemo do kraja. Kraj nije odlazak ‘Fijata’, kraj je da nam se poprave uslovi rada, naše zarade, ona naša četiri zahteva”, rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, sada je bitno da se razgovaralo, “da je premijerka na našoj strani i da će i sutra i narednih dana da bude sa nama – na istoj smo strani”.

Prema njegovim rečima, radnici su bili jedinstveni do zadnjeg trenutka i “morali su da nateraju kompaniju Fijat da poštuje pozitivne propise Republike Srbije”.

“Ovo jeste presedan u sindikalnoj borbi, da se štrajk završi bez dogovora, ali smo dobili mogućnost da pregovaramo za sve što smo se borili svih ovih 16 dana”, rekao je Marković.

On je dodao da će biti nezadovoljnih, ali je istakao da je “sutra radni dan” i da očekuje “brze i jasne pregovore”.

“Nadam se i verujem da će ovo na kraju da bude dobar rezultat. Pokazali smo da želimo da ‘Fijat’ i dalje posluje”, rekao je Marković.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno