Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > Radnici Fijata neće prekinuti štrajk

Radnici Fijata neće prekinuti štrajk

KRAGUJEVAC – Oko 2.000 štrajkača u “Fijatovoj” fabrici u Kragujevcu odlučilo je danas da neće prekinuti štrajk dok ne budu dobili pisane garancije poslodavca da će minimum njihovih zahteva biti ispunjen, preneo je RTS.

Radnici su ovu odluku doneli nakon konsultacija prve i druge smene radnika.

Zoran Marković, predsednik Štrajkačkog odbora “Fijat Krajsler automobili Srbija”, očekuje da se primenjuju standardi VCM i standardi same kompanije ili grupacije “Fijat”. On navodi da je sledeće da moraju da dogovore bonus i povećanje zarada.

“Radnik u ‘Fijatu’ u Srbiji, radi za 300 evra, kompanija ako mu da 355, neće da povredi nijedan propis ili internu odluku svoje grupacije”, ističe Marković.

Okupljeni radnici i štrajkački odbor podržavaju inicijativu premijerke Ane Brnabić da se uđe u pregovore na najvišem nivou, ali dok im se ne obrati poslodavac, poručuju da ostaju istrajni u svojim zahtevima, prenosi RTS.

Štrajkačima u “Fijatu”, koji protestuju 10. dan, podršku je pružio Mikele de Palma iz sindikata metalaca Italije i poručio da je neophodan socijalni dijalog to jest da Vlada Srbije i poslodavac moraju da počnu pregovere sa zaposlenima, koji se, kako kaže, bore za bolje uslove rada.

Predsednik Sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović smatra da “Fijat” mora da poštuje Zakon o radu Srbije i započne pregovore. Poslao je podršku Vladi koja, prema njegovim rečima, treba da dovode poslovodstvo “Fijata” za pregovarački sto.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ranije pozvala je radnike “Fijata”, sindikate i štrajkački odbor da prekinu štrajk kako bi se selo za pregovarački sto i poručila da su Srbija, Fijat i sami radnici mnogo izgubili tokom štrajka i da više nema ni minuta za gubljenje.

Predsednik Samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović, podržao je zalaganje premijerke Ane Brnabić za rešavanje problema u “Fijatu” i njen apel da radnici obustave štrajk kako bi se selo za pregovarački sto.

Orbović ocenjuje da je za tu sindikalnu organizaciju stav premijerke korektan i prihvatljiv.

Inače, za 10 dana, koliko traje štrajk, proizvedeno je 4.400 vozila manje od plana. Ne rade ni kooperanti sa oko 1.500 zaposlenih.

Orbović: “Fijat” krši i zakon i kolektivni ugovor

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je da “Fijat”, u vezi sa štrajkom, krši zakon i kolektivni ugovor, dodajući da je uloga Vlade u tome da se štrajkači vrate na posao, “jer je to sada pitanje višeg interesa”.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Orbović je rekao da je stav rukovodstva “Fijata” u Kragujevcu takav da oni ne pregovaraju sa štrajkačima dok su u štrajku.

“Naša zakonska regulativa je takva da su obe strane dužne da uđu u pregovore, a druga je da u kolektivnom ugovoru stoji da je u roku od pet dana od početka štrajka ‘Fijat’ dužan da uđe u pregovore. Očito da ‘Fijat’ krši zakon i ono što je potpisano”, istakao je Orbović.

On je napomenuo da su radnici vrlo revoltirani, nervozni, nesigurni i traže da se pregovori vode za vreme štrajka, a niko iz “Fijata” ih nije udostojio nijednim potezom da razgovaraju.

Uslovi rada su, kaže, vrlo teški, plate niske, ljudi rade na nekoliko radnih mesta.

“To je nedopustivo. Država dotira “Fijat” velikim parama i sve plate koje se isplate su iz određenih dotacija”, ukazao je Orbović.

On je objasnio da Vlada u ovoj situaciji može da bude neko ko će da pokazuje dobru volju da pomogne jer je, ističe, ovo pitanje između poslodavca i sindikata u firmi.

“Uloga Vlade je da, uz poverenje prema državi, štrajkači prekinu štrajk, jer je to sada pitanje višeg interesa”, naglasio je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno