Naslovna > Srbija Danas > Politika > Ružić: Važno je da Srbija bude u EU

Ružić: Važno je da Srbija bude u EU

BEOGRAD – Ministar državne uprave i lokalne samouprave i visoki funkcioner SPS Branko Ružić izjavio je danas da ne postoji dilema, niti imperativ opredeljivanja da li je Srbija za Evropsku uniju, a protiv Rusije, ili obratno.

“To su teme kojima mogu da se bave ‘kombi’ stranke, i da na tome možda zgrću neke političke poene za unutrašnju upotrebu, ali ozbiljni državnici i lideri, kakvi svakako jesu i Vučić i Dačić, i dve stranke koje su pokazale svoju državotvornost, bave se politikom na način koji će biti u interesu Srbije i građanki i građana Srbije”, rekao je Ružić u razgovoru za Tanjug koji je vođen ovog vikenda.

On je podvukao da ne vidi da postoji potreba da se naše usklađivanje spoljne politike sa politikom EU podvede pod potrebu raskida odnosa sa Ruskom Federacijom.

“Mi na to nismo pristali kao država, niti će Srbija ikada okrenuti leđa Rusiji, ali Srbija sa ovim političkim establišmentom nikada neće okrenuti leđa sama sebi i svom interesu”, poručio je Ružić i podsetio da ni tokom ukrajinske krize, Bregzita ili procesa reorganizacije unutar EU naša zemlja to nije uvela sankcije Rusiji.

“Važno je da Srbija bude u EU”, ističe Ružić.

Važno je, kaže, i da pre ulaska u EU usvojimo standarde i izgradimo institucije kao u EU, da naše demokratske vrednosti zažive na pravi način, ali i da promenimo mentalitet “jer još nismo spremni za borbu protiv nekih predrasuda i stereotipa”.

Govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u društvu i činjenici da vlast i opozicija nikako ne mogu da nađu zajednički jezik, Ružić je rekao da je to pitanje nivoa političke svesti onih koji pretenduju da rade za dobrobit svojih građana.

Naime, kako je istakao, ne mogu se stavljati u istu ravan argumenti vlasti i kritike opozicije, ako ni zbog čega drugog, onda zbog broja glasova koje su stranke dobile na izborima i, samim tim, legitimiteta koji su im dali građani i građanke Srbije.

Politička odgovornost, podvukao je, videće se kada bude otvoren dijalog o važnim državnim temama, poput ustavnih reformi, kada zaista bude bio potreban širi konsenzualni pristup svih relevantnih političkih opcija na vlasti i u opoziciji.

“Tu će se videti da li osećaju i poseduju političku odgovornost, da li imaju viziju šta je dobro za Srbiju ili su uskogrudi i sagledavaju bavljenje politikom kroz širok spektar ličnih interesa i širenja animoziteta, da li prema vlasti ili unutar sebe”, rekao je Ružić.

On je dodao da je opozicija u Srbiji “nažalost atomizovana”, iako je za svako demokratsko društvo, pa i naše, potrebno da ona bude konstruktivni korektiv vlasti, a ne “destruktivna, pre svega sama prema sebi”.

Na pitanje koliko je različito mišljenje u vezi sa izborom premijerke Ane Brnabić, koje imaju Jedinstvena Srbije i Socijalistička partija Srbije pokazatelj slabosti koalicije, Ružić ističe da to nije slabost, već nešto što “daje novu vizuru i baca novo svetlo” na odnose dve stranke.

On je podsetio i da je lider JS Dragan Marković jasno rekao da će oko strateških ciljeva vlade i njenih zakonodavnih aktivnosti podržavati sve što je u interesu građana i građanki Srbije.

Ružić je naglasio i da je dobro da se ta polemika završi na tome, jer Srbiji predstoje razgovori u vezi sa promenom Ustava, za šta će biti potreban širi konsenzus.

“Onda je mnogo važno da ne tražimo sitne i male razlike kojim bismo destabilizovali ambijent u kojem nam je potrebno da i one koji su nam politički oponenti privučemo da se barem dogovorimo oko 2-3-4 zajedničke teme, koje bi bile zajednički imenitelj nekog daljeg društvenog političkog procesa”, smatra Ružić.

Sukobi sa Srpskom naprednom strankom su, kaže, “pluskvamperfekat”:

“Imamo civilizovanu komunikaciju i siguran sam da će saradnja biti na tom nivou”, izjavio je Ružić.

On je naglasio da nikada nije bio “u koliziji sa zdravim razumom i interesima Srbije i njenih građana i građanki”, i da je velika čast biti ministar u vladi i raditi na produbljivanju strateške saradnje između SNS i SPS.

“Mislim da sam lično dao veliki doprinos tome”, rekao je i dodao da je zahvalan predsedniku SPS Dačiću i predsedniku Srbije Vučiću na šansi koja je pružena kako bi SPS igrala dominantniju ulogu u kormilarenju društvenim procesima i hvatanju u koštac sa svim izazovima.

On je dodao da radi veoma odgovoran posao, kao i ostali ministri, i da smatra da svi poseduju dozu odgovornosti da se neće baviti “nekim perifernim stvarima”.

“Nisam primetio da se radi o ljudima koji nemaju svest o tome šta je državni i nacionalni interes, i zbog toga mi je drago”, rekao je Ružić.

On je podsetio da je i prethodnih godina sarađivao sa SNS oko strateških stvari, a da su medijske napise i “spinove” zapravo indukovali glavni urednici medija.

“Ne vidim da se bilo šta u mojoj komunikaciji sa javnošću i verbalizaciji društvenih procesa promenilo. Jedina stvar koja je sigurna, to je da su se promenili naslovi”, zaključio je Ružić.

Opozicija nam olakšava poziciju

Ružić je ocenio danas da “beogradski izbori” neće biti laki, da će glavni izazov biti borba za nezadovoljne glasače, ali veruje i da će opozicija ponoviti grešku sa predsedničkih izbora i proći isto kao na tim izborima.

Od opozicije, koju definiše kao “raštrkanu, raspojasanu, politički neorganizovanu i ideološki dezorijentisanu” očekuje, kako je rekao, da se “sjati” u borbi protiv Vučića.

Ružić je konstatovao da će takva kakva je opozicija ponoviti istu grešku kao na predsedničkim izborima, kada su napadali Vučića, “ne odgovarajući na važna pitanja iz sfere državnih i nacionalnih pitanja” i kada su “dobili šta su dobili”.

Potpredsednik SPS je za Tanjug rekao da je ta stranka već održala nekoliko važnih sastanaka na nivou gradske organizacije, kako bi se rešila tehnička i operativna pitanja.

Za zvaničnu kampanju je još rano, ali ističe da su funkcioneri SPS na nivou Beograda svojim aktivnostima svaki dan u njoj, “što im je obaveza, kao i što je obaveza opozicije da ih kritikuje”.

Na pitanje da li je kritika opozicije konstruktivna, Ružić je odgovorio da to ne primećuje:

“Ima banalizovanih kritika koje proističu, ponekad, iz animalnih poriva. Ima raznih primesa fašizma kod nekih političara, postoji visok stepen deficita kućnog vaspitanja, manjka argumenata, u skladu sa onom narodnom ‘manjak znanja, višak samopouzdanja’. Neka nastave tako, to nama olakšava posao”, zaključio je Ružić.

Kada je reč o modelu nastupa na izborima, da li u koaliciji ili van nje, Ružić je podvukao da će SNS i SPS imati stratešku saradnju, a da će, na osnovu toga koji model donosi više glasova, biti odlučeno i kako će nastupiti.

“Najveći izazov za SNS i SPS je upravo jasna poruka sa predsedničkih izbora, a to je fenomen Preletačević. Naša obaveza je animiramo te ljude, koji nisu želeli da obesmisle politiku glasanjem za Preletačevića, nego da pokažu određenu dozu nezadovoljstva. Ovi ostali su već politički pluskvamperfekat”, rekao je Ružić.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno