Naslovna > Regioni > Republika Srpska > Savet ministara BiH proglasio 11. juli danom žalosti u BiH; Dodik: Biće haos

Savet ministara BiH proglasio 11. juli danom žalosti u BiH; Dodik: Biće haos

Savet ministara BiH na današnjoj sednici donelo je Odluku o proglašenju 11. jula danom žalosti u BiH. Dan žalosti se obeležava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama institucija BiH.

Medijske kuće na teritoriji Bosne i Hercegovine, kao i organizatori kulturno-umetničkih i sportskih manifestacija na teritoriji BiH, dužni su da prilagode svoje programske sadržaje Danu žalosti, saopšeno je iz Saveta ministara BiH.

Tog datuma se u Potočarima održava komemorativni skup za srebreničke žrtve koje su stradale 1995.

PRAVI politički haos nastaće tek ako Ustavni sud Bosne i Hercegovine donese neku drugu odluku osim one da se ukida obeležavanje 1. marta i 25. novembra. Ako se potvrde ti praznici, onda mi više nemamo šta da tražimo u BiH!

Na to upozorava predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, uoči današnje sednice suda, na kojoj će biti saopštena odluka o zahtevu RS da se proglasi neustavnim obeležavanje “dana državnosti” i “dana nezavisnosti” BiH.

Ta inicijativa je pokrenuta kad je Ustavni sud doneo odluku o ukidanju Dana RS.

– Reč je o istim stvarima. Sudije su u odluci o ukidanju 9. januara rekle da to ugrožava neke druge, a zna se sasvim sigurno da 1. mart nije dan koji Srbi obeležavaju, pa su prema tome i oni ugroženi – naveo je Dodik.

On je dodao da je, čim je koalicija koja čini većinu u Narodnoj skupštini Srpske uputila apelaciju, očekivao da bude ukinuto obeležavanje ova dva praznika u BiH:

– Nemaju šta drugo, kada su se drznuli da nama to urade za 9. januar. Koalicija koja čini većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputila je taj zahtev 6. decembra prošle godine.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno