Naslovna > Regioni > Vojvodina > Šid: Za štete na njivama krivi migranti?

Šid: Za štete na njivama krivi migranti?

ŠID – Poljoprivrednici u Šidu ovog leta imaju problema sa ubiranjem plodova sa svojih njiva i suočeni su sa konstantnim štetama. Sumnjaju da su za ovo odgovorni migranti koji prolaze prugom u neposrednoj blizini.

Za rešenje problema obraćali su se policiji ali za sada ga nema. Koliko je situacija ozbiljna govori i podatak da će porodica Kancko iz Šida po svemu sudeći sledeću proizvodnu godinu nakon decenija bavljenja povrtarstvom proizvodnju zameniti ratarskim usevima jer samo tako mogu da spreče štetu koju sada svakodnevno imaju.

Lubenica pristiže za berbu u poljoprivrednom domaćinstvu Kancko u Šidu. Sve bi to bilo idealno imajući u vidu i da je zarada slatka od omiljene letnje poslastice.

Međutim nevolja je zadesila mladog i vrednog poljoprivrednika. Kako smo i sami mogli da vidimo šteta se ogleda u neprestanom razbijanju plodova koji još nisu prispeli.

Za sve to vlasnik okrivljuje migrante koji prolaze atarskim putem u neposrednoj blizini pruge koja prolazi pored useva. Obraćao se nadležnim službama za pomoć ali je za sada situacija bez rešenja.

Miroslav Kancko poljoprivrednik iz Šida kaže da je za proizvodnju lubenice na kojoj ima najviše štete primera radi za pola jutra potrebno je ulaganje od blizu 1000 evra protivrednosti.

“Neophodno je obezbediti seme, hemiju za zaštitu od štetočina, prihranu ali ove godine sve to pada u vodu jer šteta je svakodnevna a nije od insekata nego od strane čoveka.

Kao jedino rešenje i kao odbrambeni mehanizam za štetu nazire se promena u vrsti poljoprivredne proizvodnje na 15 jutara zemljišta”.

Pored lubenice svakodnevno strada i paradajz koji je u intenzivnoj plasteničkoj berbi kao i paprika koja dospeva za ubiranje.

Ovakve prilike nisu usamljen slučaj u Šidu a kao će se rešiti problemi sa kojim se sureću i kome da se obrate za pomoć poljoprivrednici se i dalje pitaju rekao je za RTV Miroslav Kancko poljoprivrednik iz Šida.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno