Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > Srbija deponija za proizvode EU

Srbija deponija za proizvode EU

BEOGRAD/BRISEL – Predsednik Nacionalnih organizacija potrošača Srbije Goran Papović kaže da ako Slovačka, Mađarska, Poljska kažu da su kanta za otpatke EU, jer se na njihova tržišta plasiraju isti proizvodi ali različitog sastava, onda je Srbija deponija.

“Sa tog spiska proizvoda koji su oni nabrojali, ima širi spisak koji stiže u Srbiju. Srbija je za razliku od njih deponija. Imamo većih i ozbiljnijih problema”, kaže Papović za RTS.

On je dodao da isti proizvodi, ista ambalaža, ali da je različit kvalitet za zemlje zapadne Evrope i za zemlje trećeg sveta. Za zemlje trećeg sveta roba se proizvodi u pogonima u Češkoj, Poljskoj.

“Kada pogledate deklaraciju mislite da je roba iz tih fabrika ista, ali nije. Kada vidite na deklaraciji uputstvo samo na srpskom, makedonskom, crnogorskom, onda znajte da je roba za treće zemlje. Kada imate deklaraciju na nemačkom, španskom znate da je proizvedeno u matičnoj firmi”, pojasnio je on.

Upitan ko kod nas kontroliše proizvode koji stižu iz EU, on je rekao da je prepušteno da jedna ili dve osobe odlučuju o tome.

“Ne može jedna ili dve osobe da odlučuje šta je za nas najbolje. Veliki je pritisak uvozničkog lobija”, pojasnio je on.

Problem predstavlja i to što Srbija nema referentnu laboratoriju, te je Nacionalna organizacija potrošača proizvode iz Srbije na testiranje slala u inostranstvo.

EK će objaviti smernice

Slovački premijer Robert Fico je danas u Briselu zatražio preduzimanje akcije povodom tvrdnji da neke kompanije prodaju u Srednjoj i Istočnoj Evropi robu lošijeg kvaliteta nego u drugim delovima Starog kontinenta.

Fico je kao primere naveo mesne prerađevine lošijeg kvaliteta, čokoladu, deterdžente sa manjom količinom aktivnih supstanci.

Ne možemo tolerisati da je čokolada u Austriji boljeg kvaliteta. U Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj su cena i pakovanje isti, ali ne i kvalitet, izjavio je Fico.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je ocenio da se radi o neprihvatljivoj praksi, javlja AP.

Evropska komisija će objaviti smernice, kako bi se članicama Evropske unije pomoglo da primene direktive o zaštiti potrošača, rekao je Junker.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno