Naslovna > Srbija Danas > Politika > Šta je Pens rekao Vučiću?

Šta je Pens rekao Vučiću?

BEOGRAD – Važno je da se uticaj Rusije na ovom delu Balkana ne širi i da razumete zašto su SAD zabrinute, rekao je potpredsednik SAD Majk Pens u razgvoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Vašingtonu, saznaje Blic u diplomatskim krugovima.

Kako navodi taj dnevnik, na sastanku Vučića i Pensa, “sa mnogo manje drame” nego što je to bio slučaj sa prethodnom administracijom, govorilo se o ruskom uplivu u Srbiju i na zapadni Balkan.

“Amerikancima je važno da sve ostane na nivou kakav je danas. Na Ruse ne gledaju kao na pretnju, taj odnos je bio relaksiran. Ali, iako to Pens nije konkretno rekao, iz razgovora se moglo zaključiti da bi ruski humanitarni centar u Nišu trebalo da zadrži taj ‘humanitarni’ karakter bez davanja osoblju bilo kakvog diplomatskog statusa” navodi izvor Blica.

Ističe se da je Pens govorio i o trenutku u kojem je Vučić došao u Vašington i da je rekao da to što je predsednik Srbije došao na samom početku svog petogodišnjeg mandata u Vašington govori o prioritetima Srbije ističe izvor Blica.

Takođe se kaže i da je Pens preneo Vučiću pozdrave i čestičke predsednika SAD Donalda Trampa, koji je Vučićevu posetu ocenio “kao veoma značajnu za razvoj odnosa dve zemlje”.

Dodaje se i da su Kosovo i evropske integracije, bile su među temama.

“SAD insistira na nastavku dijaloga sa Prištinom i u tom smislu cene napore naše strane. Pens je kazao da je svestan koliko je to pitanje kompleksno, ali je rekao da ohrabruje obe strane i da će učiniti sve da se razgovori nastave. Rekao je i da će Srbija imati maksimalnu moguću pomoć nove američke administracije na evropskom putu”, kaže izvor Blica.

Pens je kazao i da Srbija “ima prijatelja u Trampovoj administraciji” i da su zainteresovani za uspeh Srbije, a samim tim i za stabilnost.

List podseća i da je predsednik Srbije posle sastanka rekao da je sa američkim potredsednikom dogovorio da ubuduće imaju ličnu komunikaciju i da je pozvao prersdnika SAD Donalda Trampa da poseti našu zemlju.

Vučić je, inače, posle sastanka u Beloj kući ocenio da su njegovi razgovori sa američkim potpredsednikom dodatno doprineli stvaranju većeg međusobnog poverenja.

“Dogovorili smo se o nastavku naše lične komunikacije i mislim da je ovaj sastanak, posle važnih razgovora sa senatorima i kongresmenima, dodatno doprineo učvršćivanju srpsko-američkih odnosa, stvaranju većeg poverenja i još snažnijeg prijateljstva” rekao je on.

Vučić je preneo novinarima da je na sastanku bilo reči o svim ključnim regionalnim pitanjima, bilateralnim odnosima SAD i Srbije.

“Razgovarali smo i oko onih pitanja koja predstavljaju problem za Srbiju i region. Jasno smo stavili do znanja da se ti problemi moraju rešavati na miran, civilizovan način, ali da pokušamo da stvari ne održavamo u stanju zamrznutog konflikta u narednih stotinu godina, već da vidimo šta možemo da donesemo kao rešenja u narednom periodu”, zaključio je predsednik Srbije.

Server: Susretom Vučića i Pensa ispunjen cilj

Susretom predsednika Srbije sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom ispunjen je osnovni cilj – uspostavljanje odnosa između srpske i nove američke administracije, ocenio je profesor na američkom Univerzitetu “Džons Hopkins” Danijel Server.

Server je za Glas Amerike rekao da je srpski predsednik, sada, kao i ranije od Obamine administracije, tražio podršku SAD za članstvo Srbije u EU.

I to je, kaže on, bio lak deo razgovora, jer SAD inače podržavaju evropske integracije Srbije, dok je, dodao je, teži deo razgovora bio o Rusiji.

Upitan da li Vučićev susret sa Pensom, kao i to što potpredsednik SAD uskoro putuje u Crnu Goru znači da će ova administracija više pažnje obraćati na Balkan, Server kaže da je to teško reći u ovom momentu.

“Kao i prethodna administracija, i ova ima mnogo važnija pitanja na stolu, a kao i prethodna, na Balkan šalje potpredsednika – što nije loš, ali nije ni preterano ohrabrujući potez. Meni se čini da ova administracija neće previše obraćati pažnju na Balkan, ali realno – to još ne znamo, a mislim da ni oni to još nisu definisali”, smatra Server.

Server je ukazao i da je jedno od zamrznutih važnih pitanja dijalog Beograda i Prištine, te da je o zastoju u tim razgovorima predsednik Srbije informisao senatore Rona Džonsona i Krisa Marfija iz senatskog Pododbora za Evropu.

Vučić se u Vašingtonu sastao i sa članovima Srpskog kongresnog kokusa i predstavnicima američkih kompanija.

“Ipak, sastanak sa Pensom bio je najvažniji, jer je ispunjen osnovni cil – da se uspostave odnosi između srpske i nove američke adminsitracije”, rekao je Server.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno