Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > Štrajk u Fijatu nastavljen, pregovori propali

Štrajk u Fijatu nastavljen, pregovori propali

KRAGUJEVAC – Radnici kragujevačkog Fijata nastavljaju štrajk, a predsednik sindikata Nezavisnost u Fijatu Zoran Stanić je rekao da pregovori nisu uspeli zato što nije usvojen zaključak kojim Vlada Srbije garantuje radnicima Fijata da neće snositi posledice ukoliko štrajk bude nastavljen posle pregovora.

Stanić je za Tanjug rekao da je predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković o tome informisao radnike na sastanku, koji je počeo u 17 časova.

Proizvodni radnici u fabrici u Kragujevcu su počeli generalnu obustavu rada u obe smene 27. juna i traže povećanje bruto osnovice plate sa 38.000 na 50.000 dinara, reorganizaciju radi rasterećenja radnika, isplatu bonusa efikasnosti za prošlu godinu i plaćanje svih troškova za prevoz.

Radnici su u štrajku više od deset dana, a premijerka Ana Brnabić se u međuvremenu i lično angažovala da dođe do njegovog prekida.

Marković je u sredu predložio da se danas organizuje izjašnjavanje radnika odnosno referendum i da se donese odluka da li će biti štrajk nastavljen.

Više od 2.000 štrajkača u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu traži pisane garancije poslodavca da će minimum njihovih zahteva biti ispunjen, a zahtevaju povećanje osnovice bruto zarade sa 38.000 na na 50.000 dinara, reorganizaciju proizvodnje, isplatu bonusa i troškova prevoza za dolazak na posao van standardnog radnog vremena,

Brnabić je inicirala pregvore i juče je održan sastanak sindikata sa ministrom privrede Goranom Kneževićem u Vladi Srbije.

Ranije je najavljeno da će na pregovore, ako ih bude, doći i direktor Fijata Alfredo Altavila.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno