Naslovna > Slobodno vreme > Život > Svet pogođen ekstremnim vrućinama

Svet pogođen ekstremnim vrućinama

ŽENEVA – Svetska meteorološka organizacija (SMO) objavila je izveštaj o ekstremnom vremenu koje je pogodilo brojne delove sveta u junu i početkom ovog meseca.

Iranski grad Ahvaz izmerio je 29. juna 53,7 stepeni po celzijusu, što je novi apsolutni temperaturni rekord za tu zemlju, a to se desilo u sklopu toplotnog talasa koji je zahvatio područje Irana, Iraka i Kuvajta.

Nadprosečne temperature izmerene su i u Maroku i severnom Alžiru. Topliji je čak i Antarkrtik, prenosi B92.

Područje južne i centralne Evrope sa temperaturama višim od 40 stepeni, znatno je toplije od izmerenih temperatura od 1981 – 2010. godine.

Toplotni talas zahvatio je krajem prošlog meseca i SAD, gde su izrazito visoke temperature izmerene u Las Vegasu u Nevadi – 47,2, a u Nidlesu u Kaliforniji temperatura je prešla 50 stepeni – izmerena su čak 51,7 stepena.

Aerodrom u Feniksu u Arizoni je krajem juna imao 11 uzastopnih vrućih dana sa temperaturom višom od 43 stepena, što je ometalo i vazdušni saobraćaj.

I na području Balkana je izuzetno toplo -šest starijih osoba preminulo je prošlog vikenda u Rijeci od posledica visokih temperatura, a u Srbiji je RHMZ upozorio da se u utorak i sredu očekuju veoma visoke temperature koje će ponegde dostići i 40 stupnjeva.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno