Naslovna > Srbija Danas > Politika > Tači i Haradinaj dogovorili: Skupština u sredu

Tači i Haradinaj dogovorili: Skupština u sredu

PRIŠTINA – Konstitutivna sednica kosovskog parlamenta će najverovatnije biti održana u sredu, tvrde u koaliciji okupljenoj oko DPK Hašima Tačija, čiji je kandidat za premijera Ramuš Haradinaj, piše prištinski Zeri.

O tome su, kako se navodi, razgovarali juče Tači i Haradinaj.

Kako je ranije najavljeno, kandidat za to mesto je predsednik Demokratske partije Kadri Veselji, koji je tu dužnost obavljao i u prošlom sazivu skupštine.

Prema rečima Rasima Seljmanaja iz Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova, Tači i lider te stranke su se složili da je potrebno sazvati konstitutivnu sednicu Skupštine što pre.

“Imamo dovoljno glasova da formiramo vladu”, izjavio je Seljmanaj, koji, međutim, nije precizirao koje stranke će činiti novu vladu s obzirom na to da je koalicija okupljena oko DSK odlazećeg premijera Ise Mustafe i pokreta Samoopredeljenja Aljbina Kurtija ranije saopštile da neće podržati vladu Ramuša Haradinaja.

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu održani su 11. juna. Na njima je koalicija “PAN” ( Demokratska partija, Alijansa za budućnost i Inicijativa) osvojila 39 mandata. Pokret “Samoopredeljenje” ima 32, koalicija “LAA” (Demokratski savez, Alijansa za novo Kosovo i Alternativa) ima 29, Srpska lista ima devet, Samostalna liberalna stranka jednog poslanika, a ostale manjinske zajednice imaju 10 poslanika.

Ahmeti: Možda će od Tačija tražiti da mandat da VV-LAA

Gradonačelnik Prištine i član radikalnog pokreta “Samoopredeljenje” Špend Ahmeti nije isključio mogućnost da predstavnici međunarodne zajednice zatraže od kosovskog predsednika Hašima Tačija da mandat za formiranje nove vlade dodeli tom pokretu i koaliciji okupljenoj oko DSK odlazećeg premijera Ise Mustafe.

Ahmeti ne isključuje, naime, mogućnost da se to dogodi nakon što koalicija okupljena oko Tačije DPK, odnosno njihov kandidat za premijera Ramuš Haradinaj, ne uspe da formira vladu u prvom pokušaju.
On je za KTV rekao da je moguće da u Prištini postoje strani uticaji, kao što je to, kako je rekao, slučaj u Makedoniji.

Kallxo: Bez dogovora Haradinaja sa nesrpskim manjinskim zajednicama

Politički lider manjinske zajednice egipćana na Kosovu i Metohiji Veton Beriša izjavio je da je kandidat za premijera i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj odbio zahtev nesrpskih manjinskih zajednica da njihov predstavnik budu na čelu jednog ministarstva u novoj vladi.

Kako prenosi portal Kallxo, Beriša je rekao da su nesrpske manjinske zajednice na sastanku sa Haradinajem odbile da prihvate da njihov predstavnik bude zamenik ministra u novoj vladi.

Beriša tvrdi da je Haradinaju rekao da njegova partija traži visoku poziciju u novoj vladi, kao i da vladin program mora da podržava razvoj manjinske zajednice egipćana.

“Složili smo se da nastavimo razgovore…”, rekao je Beriša i dodao da je za sada “sve otvoreno”.

U međuvremenu, Avni Arifi iz Haradinajeve ABK rekao je ranije da je da je njihov lider dobio bezuslovnu podršku nesrpskih zajednica na KiM.

Manjinske zajednice na KiM imaju 20 zagarantovanih poslanika u kosovskom parlamentu s tim da 10 pripada srpskoj zajednici, a preostalih 10 svim ostalim manjinskim zajednicama.

Kurti:Haradinaj je spreman da srađuje i sa Srpskom listom

Kandidat “Samoopredeljenja” za kosovskog premijera, Aljbin Kurti, tvrdi da će koalicija okupljena oko DPS Hašima Tačija pokušati sve što je moguće da formira novu vladu, pa čak i da sarađuje sa Srpskom listom.

Kurti u izjavi za prištinski Lajmi nije propustio priliku da kaže da je Srpska lista pod, kako je rekao, direktnom kontrolom Beograda.

Osnivač radikalnog pokreta Samoopredeljenje je rekao da bi poslanici drugih partija mogli da podrže Haradinaja za premijera jer, kako je rekao, njihovi džepovi se mogu napuniti, a i vladajući režim ne okleva da ih zastraši

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno